HelloVidék • 2022. október 30. 18:31
Ha idáig csak az ételek sózására használtad a sót, most megtudhatod, hogyan aknázhatod ki a sóban rejlő, szó szerint mágikus képességeket. Ez a hétköznapi anyag ugyanis képes bármilyen ízt módosítani. Azt sokan tudják, hogy a sima, natúr só a legtermészetesebb, legegészségesebb, természet által alkotott ízfokozó. De azt tudtad, hogy nemcsak a kellemes ízeket emelheted ki vele, hanem akár a nemkívánatosakat is semlegesítheti? Eddig senkinek sem sikerült megfejteni a rejtélyt, hogyan működik. Mi a titka?
Varázsold kávéd lágyabbá, cukor nélkül, egy csipet sóval!
Most tényleg azt javaslom, hogy cukor helyett tegyen sót a presszóba? Igen. Egy csipet só mágikus módon elnyomja a kávé keserű ízét. Persze nem azt mondom, hogy finom lesz, de szinte hihetetlen, ahogyan néhány szem só egész egyszerűen kioltja a fanyarságot
- írják az eletso.hu oldalon.
Az embert persze tovább hajtja a kíváncsiság. A kávénál vannak sokkal kesernyésebb italok is. Ha szinte ihatatlanul fanyar a sör vagy a tonik, egyszerűen keverj el benne egy csipet sót. Ha nem lett elég savanyú a saláta, azon is segíthet egy kis só - ajánlja az eletso.hu (Parajdi só webáruház)
Most biztos azon gondolkodsz, hogy valóban működik-e ez a trükk… Finomabbá varázsol egy kis só, vagy egy ihatatlan lötty lesz a végeredmény?
Próbáld ki! Tölts egy kis pohárba tonikot (vagy IPA sört), majd keverj bele csupán néhány szem sót. Megdöbbentő dolgot fogsz tapasztalni: a kellemetlen íz csaknem nyomtalanul eltűnik.
Mire használhatjuk még a sót?
Lenyűgöző, hogy egy ennyire egyszerű vegyület, mint a tiszta só (NaCl) teljesen megváltoztatja a legkeserűbb anyagok ízét is, mint például a koffein (kávé) vagy kinin (tonik). A só azonban nemcsak a keserűre, hanem minden alapízre hatással van. A só felerősíti az édeset és kiemeli a savanyút is.
De mégis hogyan képes minderre a sima asztali só?
Egy egyszerű, de roppant leleményes kísérlet segíthet felfedni a rejtélyt. Ez az úgynevezett osztott-nyelv kísérlet. A módszer pedig a következő:
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
- Először a nyelv egyik felére cseppentjük a sós-keserű keveréket.
- Ezután a nyelv egyik felére a sót, a másik felére pedig a keserű ízt helyezzük.
- Mindkét esetben megfigyeljük, mennyire nyomja el a só a keserű ízt a szánkban.
Vajon a só összetétele a kulcs, és a Nátrium-Klorid molekula kémiai kölcsönhatásba lép a keserű ízmolekulával, majd módosítja azok szerkezetét vagy a folyamat csupán az agyunkban játszódik le és egész egyszerűen elménk csalfa illúziója? A válasz meglepő és zavarba ejtő egyben: egy kicsit mindkettő.
A második körben, mikor az ízek külön-külön értek a nyelvünkhöz csupán 20%-kal csökkent a fanyarság. Az első körben viszont, mikor a sósat összekevertük a keserűvel és egyszerre érzékeltük őket, 70%-kal csökkent a kesernyés íz.
Összefoglalva tehát, agyunk 20%-ban felelős érte, hogy a sótól kevésbé érezzük keserűnek a kávét, a maradék 50%-ban pedig a kémiának köszönhető, hogy valóban csökken a keserű íz.
Valójában ez a válasz csak még több kérdést vet fel. Ezeket boncolgatja tovább az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) roppant izgalmas videójában, mely a cikk forrásaként is szolgált.