Ez a hat legegészségesebb fűszer: minden konyhában ott lapulnak

Dubóczky Krisztina2022. május 13. 17:00

Hazánk igazi gyógy- és fűszernövény nagyhatalom, a Kárpát-medence fekvése rendkívül kedvező éghajlatán kiválóan megteremnek ezek a növények. Közülük a legtöbbet cserépben is megvásárolhatjuk, és a konyhánkban is nevelhetjük őket, miután átültettük a megfelelő talajba, de akár a kiskertbe is kiültethetőek. Most azt mutatjuk meg, hogy ezek a növények bár kitűnő ízt adnak az ételeinknek, jóval többre is képesek: gyógyító hatásukat dédanyáink még felhasználták a mindennapjaikban. Íme hat fűszernövény, amelynek jó, ha megtanuljuk a számos jótékony hatását!

Belföldi és külföldi értékesítés

A gyógy-, fűszer-, aroma- és ipari növények gyűjtése és termelése éves szinten közel 8-10 milliárd forintot tesz ki. A gyógynövényteák, gyógytermékek és más gyógynövény alapanyagú készítmények, például étrend-kiegészítők, kozmetikumok összforgalma éves szinten nagyjából 40-50 milliárd forint. 2019-es adat szerint Magyarországon 100-120 rendszeresen használt gyógynövényfaj van, az aktív hatóanyagot tartalmazó részek több ezer tonnát tesznek ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint.

1. Kurkuma

A kurkuminnak vagy kurkuma a világítóan sárga színű fűszeralapanyag. Az anyag megakadályozhatja a metasztázis kialakulását és elterjedését is, állapították meg a houstoni Texas Egyetem kutatói egereken végzett kísérleteik során. A rákos egereket kurkuminnal, a Paclitaxel elnevezésű mellrák elleni gyógyszerrel vagy a kettő kombinációjával kezelték. Az összesen 60 egér egy részét pedig kezeletlenül hagyták, hogy legyen összehasonlítási alapjuk.

A kurkumában található kurkumin nevű vegyületnek számos jótékony hatása van az egészségünkre. Így immunrendszerünk erősítésében is komoly szerepe van azáltal, hogy olyan fehérjék termelődését segíti a szervezetben, amely a védekező rendszerünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen.

Daganatmegelőző

A kurkumin számos daganatos betegség megelőzésében is segíthet. Többek között hatásos a mell- és a különböző nyakdaganatok megelőzésében. De a különböző vizsgálatok azt is kimutatták, hogy akár még a prosztatadaganat megelőzésében is hatásos segítség lehet.

Antioxidáns

A kurkumin antioxidánsként is hatékony, így többféle daganatos betegség megelőzésében is segíthet, de egyes vizsgálatok szerint akár még az Alzheimer-kór gyógyításában is, bár ezt a hatását még jelenleg is csak vizsgálják az orvosok.

2. Fahéj

A vércukorszintre is jótékony hatással van

A legtöbb tanulmány a fahéj vércukorszint-szabályozó hatásaival foglalkozott: ha például magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, azzal segíthetünk "kiegyensúlyozni" azokat a hatásokat, amelyeket a cukros étel okoz a szervezetünkben. Vagyis ha a szénhidrátdús ételt fahéjjal együtt esszük, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, így hirtelen csökkenést sem (így nem is leszünk olyan hamar farkaséhesek).

Egy másik kutatás szerint a fahéjkivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők szedésével jelentősen csökkenthető a cukorbetegség, illetve az azzal összefüggő betegségek kialakulásának esélye, mert a fahéjnak köszönhetően javul az inzulinválasz is. A szakemberek szerint naponta fél teáskanál fahéj elfogyasztásával már nagyon jó eredményeket érhetünk el.

A vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása mellett a vérzsírokra is kedvezően hat a fahéj: ha a zsírdús ételeket fahéjjal egészítjük ki, akkor nem figyelhető meg a vér trigliceridszintjének emelkedése, ez pedig a károsodást okozó plakkok kialakulásának csökkenését jelenti. A vérzsírszint és avércukorszintegyensúlyba hozatala mellett az is megfigyelhető, hogy a vérben található antioxidánsok szintje ezzel szemben növekedett.

Az agyműködésnek is jót tesz

A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, emellett pedig az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. Egy amerikai kutatás során például bizonyították, hogy azok az önkéntesek, akik fahéj ízesítésű rágógumit rágtak, sokkal jobban teljesíttek a kognitív képességeket vizsgáló teszteken, mint azok, akik natúr vagy mentolos rágót kaptak. A fahéjban található egyik hatóanyag, melyet CEppt-nek neveztek el, az Alzheimer-kór kialakulását is késleltetheti.

A fahéjnak baktérium- és gombaölő hatásokat is tulajdonítanak, ezeknek köszönhető, hogy sok szájápolási termékben, például szájvízben található fahéjkivonat. Rendszeres fogyasztásával ugyanis elpusztíthatjuk azokat a kórokozókat, amelyek többek között az ínygyulladásért, a kellemetlen szájszagért vagy éppen a fogszuvasodásért felelősek.

3. Oregánó

Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfűolajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az oregánóban nemcsak vitaminokat és ásványi anyagokat találhatunk, de jó néhány illóolajat is. Ezek ráadásul nemcsak a friss, de a szárított levelekben is nagy mennyiségben ott vannak, sőt az oregánó ízének intenzitása még erősebb, ha nem frissen fogyasztjuk. Az aromás olajok, például a thymol vagy a carvacrol igen hatékonyan veszik fel a harcot a kórokozók, baktériumok, paraziták ellen.

Tökéletes megfázás elleni szer

Az oregánónak nemcsak antiszeptikus, antibakteriális és antioxidáns hatásai vannak, de erősíti, frissíti is a szervezetünket. Segít a letapadt váladék feloldásában, és még akkor kihasználhatjuk a fűszer erejét, ha nagyon be van dugulva az orrunk.

Az oregánót, vagyis szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják. Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Maga a szurokfű 2–5%-ban tartalmazhatja, olaja az oregánóolaj pedig 40–70%-ban. A legjobb minőségű olajok akár 85%-ban is tartalmazhatják a karvakrolt, de ez függ a lepárlás módjától. A növény levelét megszárítják, és nyugtató hatású teát főznek belőle. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.

4. Rozmaring

A legtöbb otthonban a rozmaringot, mint mediterrán fűszernövényt ismerik, pedig a rozmaring egy remek és sokoldalú gyógynövény is, amelynek számos jótékony gyógyhatása is van.

A rozmaringot érdemes a főzés során is rendszeres felhasználni, de készíthetsz belőle teát, gyógynövényes fürdőt, és a belőle kinyert illóolajat is rendszeres használhatod párologtatóba, vagy aromalámpába.

A rozmaring serkenti a gyomor működését, és a gyomornedv termelését, oldja az epe utak görcsös állapotát, és megelőzi a felfúvódást, valamint csökkenti a puffadást. Ha úgy érzed túl sokat ettél, igyál meg rá egy csésze enyhe rozmaring teát, és máris enyhülni fog a teltségérzet. De ezen kívül jótékony hatással van a belső szervekre, gyorsítja az anyagcserét, és jó hatással van a szívre és a vérkeringésre.

Mivel a rozmaring fokozza az agy vérellátását is, így javul a memória és az agytevékenységet is serkenti, valamint az emlékezőképesség is javulhat.Ha úgy érzed túl fáradt vagy, egy friss rozmaring ág, vagy a belőle készült tea gyors energiát biztosít. Krémekbe keverve a rozmaring illóolaj csökkenti a viszketést, és enyhíti a bőrirritációt. De remek antioxidáns, antibakteriális és egy természetes gyulladás csökkentő szer is, valamint vizelet és szélhajtó hatással is rendelkezik.

A rozmaring hatóanyagai:

100 gramm rozmaringban mindössze 1 gramm illóolajat lehet kinyerni, amelynek több összetevője is van: borneol, cineol, pinén és linalol. Gyulladáscsökkentő hatását a levelekben található rozmarinsavnak köszönheti.

5. Kakukkfű

Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, ami megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások. Orrdugulásra inhalálni kell vele. Nyálkaoldó, köptető hatása is van. Újabban vírusos betegségekre javasolják. A nők növényének is nevezik, mert megszünteti a vérzési rendellenességeket és a görcsöket. Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású. Kisgyermekek fürdővizében enyhíti a hasi görcsöket, erősíti az immunrendszert.

6. Bazsalikom

A mediterrán konyha nagy kedvence a bazsalikom. A rendkívül ízletes olasz konyha egyik elengedhetetlen kelléke. Azon kívül, hogy finomabbnál finomabb ételek készíthetőek a segítségével, gyógynövényként is rengeteg jótékony hatással bír. A bazsalikom rendkívül gazdag flavonoidokban melyek erőteljes antioxidáns hatásukról ismertek. Az antioxidánsok képesek megvédeni a sejteket a káros szabadgyököktől, ezáltal elősegítik az egészséges sejtképződést és a sejtregenerációt. Emellett a bazsalikom gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik. A növény cseranyagjai és illóolajai képesek csökkenteni a puffadást és egyéb emésztő rendszeri panaszokra is jó hatást gyakorolnak. Emellett a bélrendszerben levő paraziták elleni küzdelemben is hatékonyan lehet a segítségünkre.

Címkék:
hellovidék, fűszernövények,