Kapóra jöhet az olcsó csirkefarhát: mutatjuk, mit készítenek belőle a leleményes magyarok

HelloVidék2022. február 10. 15:07

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kormány úgy döntött, hogy 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába februártól. A már megjelent rendelet szerint a hatósági áras termékek között néhány baromfitermék is szerepel, mint például a csirkefarhát. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogyan változott ennek a terméknek az ára a szabályozás után. De megnéztük azt is, milyen ételeket készítenek belőle a leleményes magyarok.

Komoly változásokra van szükség a baromfiágazatban. Ahogy Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója fogalmazott, emelni kell az átadói árakat, különben egyre több termelőnek egyszerűen nem fogja megérni a baromfik tenyésztése. A szakember az infostartnak beszélt arról, hogy az elmúlt év során az ágazatban jelentősen megnőttek a költségek, február 1-től pedig hét alapvető élelmiszer, köztük a csirkemell és a far-hát árát is a tavaly októberi szinten fagyasztja be a kormány.

Csorbai Attila kiemelte, hogy alapvetően nem a fogyasztói ár rögzítése lesz az oka annak, hogy adott esetben csökkenhet a termelés, ezáltal pedig bizonyos fokú hiány alakulhat ki a termékelőállítási láncban, hanem voltaképp az, hogy a baromfitartók eddig nem tudták olyan mértékben emelni az átadói árakon, mint ahogyan a költségeik felmerültek.

A szakember felidézte, hogy 2021-es évhez képest a takarmány ára mostanra a másfélszeresére, a gáz ára az ötszörösére, a villamosenergia ára pedig mintegy háromszorosára nőtt, amelyek együttesen olyan költségtöbbletet eredményeznek a baromfitartóknál, amit azok szeretnének a felvásárlási árban látni, hiszen senki sem akar veszteségesen termelni.

Annak az okai, hogy a baromfitartók eddig miért nem tudták megemelni az átadói árakat, alapvetően a kereskedelemben keresendők, hiszen az árakat lényegében kereslet-kínálat viszony a határozza meg: abban az esetben, ha van elegendő termékmennyiség, az átadói árak nem emelhetők, függetlenül a költségektől, mert akkor a kereskedő máshonnan fogja beszerezni a termékeket, tehát nem ad érte magasabb árat

– magyarázta Csorbai Attila.

Az élelmiszerár-stop a baromfihúsokat is érintette

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kormány úgy döntött, hogy 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába februártól. A már megjelent rendelet szerint a hatósági áras termékek között néhány baromfitermék is szerepel. Ezek a következők:

  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös,filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)

Nem csoda, hogy hozzányúltak ezeknek a termékeknek az árákhoz, hiszen például a csirkefarhát a húsboltok egyik legkelendőbb portékája, melyből kitűnő levest lehet főzni, valamint sütve és pörköltnek is finom fogás. Persze népszerűségét olcsó ára is indokolja.

Milyen árakra számíthatunk a boltokban?

Ugyan mindig is kedvező áron vásárolhattunk csirkefarhátot, de az élelmiszerár-stopp után kíváncsiak voltunk arra, most mennyiért juthatunk hozzá a boltokban. Hogy pontosabb képet kapjunk, megnéztük a nagyobb élelmiszerláncok kínálatát, hogy mire számíthatunk csirkefarhát terén. Ennek mentén azt láthatjuk, hogy a

  • Tesco online shopjában a friss csirkefarhát ára 229 Ft/kg,
  • a Spar webshopjában a friss csirkefarhát kicsivel drágább, 299 Ft/kg áron kapható,
  • az Auchan online polcain védőgázos csomagolásban találunk csirkefarhátot, 299 Ft/kg áron
  • az ALDI webshopja is védőgázos csomagolásban kínálja a csirkefarhátot, szintén 299 Ft/kg áron.
  • A Lidl akciós újságjában is találunk csirkefarhátot, itt szintén 299 forint a kilóár.

Lássuk, milyen finomság készülhet csirkefarhátból?

Dédszüleink legjobb immunerősítője: húsleves

Felmenőink egyik legjobb házi immunerősítője a húsleves főleg, ha csontos hús is kerül bele, mint a farhát. A „gyógyító” levest viszont ne keverjük össze a hétköznapokon pikk-pakk elkészíthető zöldséglevesekkel. Az igazi húslevest hosszan, 8-24 órán keresztül kell főzni, kis lángon, éppen hogy csak gyöngyözzön, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból. Gondoljunk csak bele, a rengeteg zöldségből számos hasznos vitamin oldódik ki a hosszú főzés alatt, ezek pedig az alacsony főzési hőmérséklet miatt nagyrészt károsodás nélkül meg is maradnak. Éppen ezért, lássuk, hogy készül a tökéletes immunerősítő leves!

Hozzávalók:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 1 db nagy csirkefarhát
  • 3 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 1 kis db karalábé
  • 2 db zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tv paprika
  • néhány szál petrezselyem
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 3,5 l víz (kb.)
  • + csigatészta a kész leveshez

Elkészítés:

A húst és a zöldségeket megtisztítjuk. Egy legalább ötliteres edénybe pakoljuk a húst és a hagymát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l). Először nagy lángon melegítjük, amíg fel nem forr, utána kis lángra vesszük, és sózzuk, borsozzuk. A habját mindig szedegessük le egy szűrővel.
A zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk és megmossuk. Ha a levesünk elforrta a habját, akkor belepakolhatjuk a zöldségeket és az összekötözött petrezselymet. A vége felé kivesszük a petrezselymet, a hagymát és paprikát. Hagyjuk tovább főni a levesünket. Ha megfőtt a hús és minden zöldség, akkor elkészült a levesünk. Érdemes ezután hagyni a levet egy kicsit leülepedni Az edény alján hagyjunk két merőkanálnyi levest.

Hó végi filléres vacsora: pörkölt

Amikor a hónap vége már elég szűkös anyagilag, akkor érdemes filléres receptekhez nyúlni, hogy olcsón megússzuk a családi étkezéseket. Ilyen étel a pörkölt is, ha mondjuk csirkefarhátból készítjük el. Nem kell hozzá túl sok alapanyag, mégis laktató étel készülhet ebédre vagy vacsorára. Nézzük is meg, hogy készül ez a spórolós fogás!

Hozzávalók:

A pörkölthöz:

  • 3 db csirkefarhát
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 3 db chili
  • 2 közepes db paradicsom
  • 1 ek napraforgó olaj
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál csípős fűszerpaprika
  • 0,5 kg újkrumpli
  • 2 l víz

Elkészítés:

Nem túl macerás étel, szinte úgy készül, mint bármilyen más pörkölt. Az aprított hagymákat olajon dinszteljük, rátesszük a farhátat és a zöldségeket, fűszerezzük, öntünk rá kevés vizet, és lassan megfőzzük. Közben megfőzzük a krumplit. Ha kész, krumplival és csalamádéval tálaljuk.

Címkék:
hellovidék, húsleves, pörkölt, receptek, hatósági ár,