Mi a pak choi? Tudd meg, hogyan készül belőle isteni pak choi saláta!

HelloVidék2021. október 23. 10:30

Mi az a pak choi (bok choi)? Pak choi receptek:párolt és sült pak choi saláta. Tudd meg, mi a pak choi (pak choi mi az), és hogy pak choi hol kapható! Hogyan készítsük a pak choit?

A pak choi, más néven bordáskel az elmúlt évek egyik legújabb, legtrendibb káposztaféléje, amit számos módon elkészítve fogyaszthatunk, de különösen finom a belőle készült pak choi saláta, akár nyers pak choi, akár sült pak choi felhasználásával készüljön. Tudd meg, mi az a pak choi, milyen növény a pak choi és milyen pak choi receptek használatát ajánljuk, ha a cél egy mennyei, izgalmas és mégis letisztult pak choi saláta készítése.

Mi a pak choi, vagy bok choi?

A pak choi (pak-choi, bok choi, pak choy) a kínai kel egyik rokonnövénye, magyarul bordás kelnek hívjuk. Habár a pak choi egészen a közelmúltig ismeretlen volt a legtöbb magyar számára, a különböző főzőműsorok és tévés vetélkedők hamar megszerettették a gasztronómia rajongóival ezt az igazán letisztult, mégis érdekes zöldségfélét. A pak choi a mezei mustár egyik alfaja, fejet nem képző káposztaféle, elterjedt salátanövény.

A pak choi egész Ázsiában népszerű kerti növény, történelmi emlékek szerint Kínában már 6000 éve termesztik. A 19. században a pak choi a világkereskedelemnek köszönhetően számos térséget meghódított: a pak choi ismert élelmiszer Indonézia szigetvilágában, illetve a Karib-tenger térségében is. Különösen illik a fehér húsok, halételek mellé, ugyanis egy hihetetlenül zsenge növényről van szó.

A pak choi itthon is megterem: tenyészideje viszonylag rövid (20-75 nap), szereti a hűvös, párás időt és a sok vizet, azonban Magyarországon csak április közepén, végén érdemes elültetnünk, viszont egészen októberig termeszthető. Annak ellenére, hogy a pak choi alapvetően salátanövény, a pak choi saláta mellett használgató levesbetétként, illetve köretnövényként is.

Pak choi receptek: hogyan bánjunk ezzel az alapanyaggal?

A pak choi gyakorlatilag olyan, mintha kereszteztük volna a káposztát és a salátát: a pak choi szárrésze ropogós és lédús, levelei lágyak, de nem annyira, mint a salátáé. Habár a pak choi teljesen nyersen is fogyasztható, a legtöbb esetben alávetik valamilyen hőkezelésnek, vigyázva, nehogy túl sok hő érje, mert attól elveszhet az élvezeti értéke. Számos pak choi recept különválasztja a pak choi ress, száras részét és a leveleket.

A pak choi elkészítése során az az ideális, ha röviden, intenzív hőnek tesszük ki a növényt (blansírozás, grillezés, száraz pirítás). Habár a pak choi önmagában is kellemes ízű, azt ajánljuk, hogy készítsünk hozzá egy fűszeres öntetet: remekül illik a pak-choi mellé a szójaszósz, a fokhagyma, illetve a halszósz és az osztrigaszósz is, de elkészíthetjük citrusos dresszinggel, sóval borssal, mert az is nagyszerűen illik a pak choi mellé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A pak choi receptek rugalmasak, egy kis pak choi bármilyen ételt izgalmassá varázsolhat, legyen szó egy tál rizsről, halételekről, csirkemellről, vagy gombáról, amelyeket mind kifejezetten kedvel a pak choi, mint kiegészítő. Természetesen nem kell ezekhez az alapanyagokhoz ragaszkodnunk: a pak choi nagyon finom, ha levesbe tesszük (célszerű leforrázni a levessel, hogy az adja a hőkezelést), illetve a pak choi remekül illik egy szelet marha vagy disznó mellé is.

A legegyszerűbb pak choi recept: pak choi saláta

A pak choi saláta hozzávalói

  • 1 fej pak choi
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek rizsecet
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 tk szezámmag
  • 1 tk reszelt gyömbér

A pak choi saláta elkészítése

  1. Készítsünk elő egy fazekat és egy párolóbetétet (párolóbetét híján egy fém tésztaszűrő is jó), majd forraljunk a fazékban vizet, míg lobogni nem kezd.
  2. Negyedeljük fel a pak choi fejet és tegyük a párolóedénybe lefedve, hogy 2-3 percig gőzölődjön. Vigyázat: nem megfőzni akarjuk, csak az a cél, hogy a bok choi levelei összeessenek!
  3. Mialatt párolódik a pak choi, a többi hozzávalóból keverjünk ki egy kis szezámmagos szószt – ez lesz a dresszing.
  4. Vegyük ki a már összeesett pak choi szeleteket a párolóból, majd szeleteljük fel durván egy késsel. Öntsük rá a dresszinget, forgassuk össze, majd tálaljuk különféle ételekhez, vagy önmagában, rizzsel.

Pak choi hol kapható?

Habár a pak choi régebben ritkaságszámba ment, ma már egyre gyakrabban jelenik meg a szupermarketek polcain. Keressük olyan áruházláncok kínálatában, ahol biztosan tudjuk, hogy rendelkezésünkre állnak prémium zöldségek és gyümölcsök. Így, hogy tudjuk, a pak choi mi az, és hogy néz ki a pak choi, bátran keressük a termelői piacokon is!

Címkék:
gasztronómia, gasztro, saláta, főzés, kína, káposzta,