Pais-Horváth Szilvia • 2021. október 11. 17:00
Ha épp azon töprengsz, milyen őszi gyümölcsből raktározhatsz el télire, miből készíthetsz még befőttet vagy lekvárt, keresve se találhatsz ideálisabb és egészségesebb polcra valót a birsalmánál. Utánajártunk, milyen az idei termés, és most mennyiért veheted meg a piacon!
Az őszi piac egyik legizgalmasabb portékája ez a fanyar ízű gyümölcs: a birsalma. Girbegurba kinézetű, se nem körte, se nem alma, aminek másik fontos tulajdonsága, hogy a legtöbb gyümölccsel ellentétben nyersen nem is igazán fogyasztható. Emiatt aztán sokan félnek tőle, pedig gyorsan elkészül, nemcsak lekvárnak és pálinkának isteni, de fantasztikus ízeket és illatokat kölcsönöz a húsos és a vega ételeknek is.
Most lehet a legolcsóbban elraktározni belőle
Ha nincs a kertedben egy jól termő birsalmafa, októberben a piacon is beszeretheted, de októberben kezdődik igazán a szezonja. Mostantól még legalább két héten át Szedd magadban is érdemes a magyar vidéken keresni!
Gárdonyban 3 hektáron foglalkoznak ezzel a különleges őszi finomsággal. Ahogy a helyi Szedd magadtól megtudtuk, évek óta ugyanazokkal az árakkal dolgoznak:
a frissen szedett birsalma kilójáért most 350 forintot kérnek.
Amit levert a vihar, de ép és egészséges maradt, annak kilójáért 250 forintot kell fizetni. A legtöbben, árulták el a gyümölcstermesztők, lekvárnak, pálinkának és befőzni veszik meg. A Gárdonyban megtermett birsalma többségét azonban nem is a vásárlók viszik el, hanem 100%-os gyümölcslé készül belőle.
Az idei birsalmatermés – tudtuk még meg a gárdonyi termelőtől - közepesnek mondható. Az idei tavaszi hideg időjárás ennek a késői gyümölcs virágzásának sem kedvezett, de nagy károkat sem okozott.
Piacon jóval drágább
Vidéki tekintetben az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatait vettük alapul. Itt már látszik, hogy a vidéki fogyasztói piacokon a birsalma ára korántsem olyan olcsó, mint Szedd magadban: 600-700 Ft/kg áron vásárolható.
Ha nem is tartozik a top gyümölcsök közé, régóta jelen van a magyar vidéken
Őshazája nagy valószínűség szerint Perzsia, Turkesztán, illetve a Kaukázus vidéke, de a birsalmát a magyar vidéken is régóta termesztik, de jelentősége – más országokhoz hasonlóan – messze elmarad a többi gyümölcsfaj mögött. Főleg házikerti gyümölcs, de üzemi méretű ültetvények is találhatók. Szenci (1994) adatai szerint hazánkban 1980-ban 24 hektár árugyümölcsöst, 1991-ben pedig 107 hektárt tartottak nyilván. Becslések szerint hazánkban évente 3-5 ezer tonna termést takarítanak be.
Sokat bír és sokáig eláll
Ha nincs kellő tapasztalatunk a birsalma-vásárlásban, akkor a kemény, molyhos tapintású, világossárga külsejű gyümölcsöt válasszunk! A felszínen időnként tapasztalható száraz, barnás foltok nem befolyásolják a gyümölcs minőségét. Ne vásároljuk meg viszont a fonnyadt, puha és a szinte teljesen barnásra színeződött héjú gyümölcsöt!
A piacon vásárolt érett gyümölcsöt hűtőszekrényben tároljuk. Az érett, többnyire sárga színű birs 6-9 héten keresztül tárolható anélkül, hogy megfonnyadna. A birsalmát általában a szedés után tíz nappal kezdenek illatozni. Viszont azt is jó tudni, hogy a birs illatát az alma és a körte átveszi, ezért külön kell tárolni!
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Ha fáról szedjük, ezt érdemes tudni!
A kifejlett, illatos, mindenhol sárga színű gyümölcs könnyen elválik az ágtól. Saját használatra ekkor szedjük, szárával együtt. A leveleket vágjuk le ollóval. Ne dörzsöljük le a védőréteget. Sötét, hűvös, nem teljesen száraz helyiségben szárával lefelé sorakoztassuk szalmára és takarjuk le papírral. Hetente nézzük át. Megfelelő környezetben (ahol nem kezd ráncosodni) hetekig eltartható – tanácsolják a szakértők.
Felsorolhatatlan, mi mindenre jó!
A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A-, C- és E-vitamin, B1- és B2-vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin - mely a héjban található - nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat is tartalmaz.
A birs pektin tartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható - hívja fel a figyelmet rá a NÉBIH.
Összehúzó tulajdonságának köszönhetően régóta alkalmazzák a gyomor és bélrendszer vérzéssel, és hasmenéssel járó betegségei esetén. A megfőzött birs és leve, illetve a megsütött termés legjobb étel a májbetegségeknél, és a hányinger ellenszere is. A belőle készült főzeteket legtöbbször köhögéskor, hörgőgyulladás esetében, a gyomor és a bél betegségeinél, és hasmenéskor ajálnják fogyasztani.
Nagyon fontos megemlíteni, hogy a birs magot viszont nem szabad összetörni, mert akkor felszabadulnak a benne lévő méreganyagok, a keserű mandula ízére emlékeztető ciántartalmú amigdalin.
Feldolgozva birssajt, kompót, zselé, cukorkatöltelék, gyümölcsíz és a nagyon kedvelt ivólé formájában kerülhet az asztalunkra. A gyümölcsfeldolgozó ipar szívesen használja aromagazdagsága és magas pektintartalma miatt. Gyümölcse 7-13% cukrot, 1,5-3,5% pektint és 12-24 mg-% C-vitamint tartalmaz. P-vitamin-tartalma pedig eléri a 300 mg-% értéket.
Így készítsünk otthon birsalmakompót!
Az egyszerű almakompóthoz hasonlóan készítjük a birsalma kompótot is. A meghámozott, felkockázott birsalmát egy lábosba tesszük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, 1 db fahéjat, 6-8 db egész szegfűszeget teszünk bele, 1 citrom levét belefacsarjuk és cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és addig főzzük, amíg puha nem lesz az alma húsa. Érdemes az elkövetkező napokban elfogyasztani!
De a birsalma fanyarkás íze nagyon jól illik a krémlevesekbe, a húsokhoz, és zseniális sütiket is süthetsz vele, érdemes bátran kísérletezni vele.