HelloVidék • 2021. január 19. 16:01
Fügelekvár recept: a fügelekvár cukor nélkül is készíthető. A fügelekvár recept mellett mutatjuk, fügelekvár hol kapható (fügelekvár rá), ám egyszerűbb a fügelekvár készítése!
A nyár alatt kifejlődött és beérett, zamatos gyümölcsök sajnos nem maradnak frissek örökké, mennyiségük miatt pedig nem könnyű azonnal elfogyasztani mindent, ami a kertünkben termett, mielőtt veszítenek ízükből és állagukból. Éppen ezért érdemes a háztáji gyümölcsöket valamilyen úton-módon tartósítani; nincs ez máshogy a füge esetében sem. Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a fügelekvár készítése friss gyümölcsből, hogyan készül a fügelekvár cukor nélkül és hogyan tartósítsuk azt, hogy kitartson a fügelekvár télire.
1. Az eredeti fügelekvár recept
A fügelekvár hozzávalói
- 1 kg füge
- 500 g cukor
- 1 citrom leve
- 1 ek őrölt fahéj
- víz
A fügelekvár készítése
- Készítsük elő a fügéket: vágjuk le a végüket, majd negyedeljük fel. Tegyük őket egy fazékba, adjuk hozzá a fahéjat és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Forraljuk össze, majd törjük át habverővel, krumplinyomóval vagy más konyhai eszközzel.
- Keverjük a fügelekvár alapjához a cukrot, majd főzzük gyakori kavargatás mellett addig, míg sűrű, szirupos lekvár jön létre.
- Adjuk hozzá a citromlevet, ízlés szerint pürésítsük botmixerrel, majd forraljuk tovább, szintén szorgalmasan kevergetve.
- Teszteljük kanálpróbával: mártsunk a lekvárba egy hideg kanalat, majd várjunk egy percet. Ezután, ha elhúzzuk rajta ujjunkat és a lekvár nem folyik össze, készen vagyunk.
- Kerüljön a fügelekvár előzőleg megtisztított, fertőtlenített befőttes üvegekben. Ezeket fordítsuk fejjel lefelé, így hagyjuk állni kb. 30 percen keresztül. A kész fügelekváros üvegeket hagyjuk még egy napon keresztül pihenni, konyharuhával letakarva, hogy lassan hűljenek ki. Ezután mehetnek a kamrába!
2. Fügelekvár cukor nélkül
A füge egy olyan gyümölcs, amely már önmagában is nagyon édes, rengeteg egészséges cukrot tartalmaz, ennek köszönhetően a fügelekvár elkészíthető hozzáadott cukor nélkül is, egy kis eritrit felhasználásával. A fügelekvár cukor nélkül történő elkészítése során járjunk el a fent leírt módon, ám a cukrot helyettesítsük eritrittel. A felfőtt, besűrűsödött gyümölcsöt a végén kóstoljuk meg: ha úgy érezzük, hogy nem elég édes, adjunk hozzá még néhány kanál édesítőszert és forraljuk újra, sűrű kevergetés közben.
A fügelekvár ezesetben is kerüljön előre jól átmosott, fertőtlenített üvegekbe, amelyeket 30 percig fejjel lefelé tartunk, majd lassan, letakarva hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a fügelekvár mehet is a kamrába a többi, télire eltett gyümölcs mellé. Felbontáskor, ha véletlenül egy kevés penészt találunk a tetején, fölözzük le egy kiskanállal és fogyaszthatjuk is. Felbontás után a fügelekvár hűtőben tartandó.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Fügelekvár hol kapható?
A fügelekvár, habár nem a jól megszokott gyümölcsízek közé tartozik, évről évre népszerűbb termék mind a háztartásokban, mind a boltokban, ennek köszönhetően a fügelekvár bármelyik nagyobb bevásárlólánc üzleteiben vagy kisebb bio boltokban is beszerezhető.
Fügelekvár ár
A fügelekvár ára általában 2000 Ft/ kg-tól kezdődik, de ennél olcsóbb termékekkel is összefuthatunk a szupermarketekben. A fügelekvár ár befolyásoló tényezői a fügelekvár márkája, hogy kézműves termék-e, vagy esetleg bio gazdálkodásból származó élelmiszer – ezek mind emelik a fügelekvár árát.
A fügelekvár készítése: kinek ajánljuk?
A fügelekvár nagyszerű csemege akár sós, akár édes ételek körítéseként; érdekes, egzotikus ízvilágának köszönhetően a fügelekvár fogyasztásával egy kis délies hangulattal dobhatjuk fel a reggeliket, uzsonnákat. A fügelekvár készítése hasznos, ha rengeteg gyümölcs van a kertünkben és nem tudjuk őket frissen elfogyasztani, ugyanis a fügelekvár főzéssel egyszerűen tartósíthatjuk a gyümölcsöket – sőt, spórolhatunk is általa, mert a házi fügelekvár ár szempontjából is sokkal kedvezőbb a boltinál. Mindemellett a fügelekvár főzés izgalmas program lehet kisgyerekes családoknak is. Ne feledjük: a fügelekvár cukor nélkül is elkészíthető egy kis édesítőszer felhasználásával, mert a fügének már önmagában magas a cukortartalma!