HelloVidék • 2021. január 10. 14:02
Sorozatunk nagyon népszerűnek számít az olvasók körében, éppen ezért most összegyűjtöttünk újabb bizarr és furcsa alapanyagokból készült, magyar ételeket. A nagyszülők történeteiből, a családi receptfüzetekből biztos, hogy ismerős lesznek a következő fogások. De reméljük sikerül egy-egy újdonsággal is előrukkolni. Hogy milyen furcsa, különleges alapanyagokat használtak a régi időkben? Melyek tűnnek most a legbizarrabb ételeknek? Ennek jártunk most utána.
Korábban több cikkben is bemutattuk, milyen fura vagy épp különleges nevű receptek maradtak fent nagyszüleink receptes füzeteiből. Ahogy arról is írtunk már, melyek voltak a régi magyar családok közkedvelt alapanyagai, amire ma már azt mondjuk, hogy túl bizarr és fura.
Kutatásunk eredményeként azt láthatjuk, hogy a hagyományos, magyar konyha alapanyagai azt tükrözik, őseink hihetetlen leleményességgel használták fel az állatok minden apró porcikáját és fűszerezték ezeket különlegesebbnél különlegesebb fűszernövényekkel.
Ha most azt gondolnánk, ezek a receptek rég a feledés homályába merültek, akkor az nagy tévedés lenne! A most bemutatt ételeket, sokan még most is előszeretettel készítik és fogyasztják! Ahogy azt már megírtuk: a régi korokra igaz volt a mondás, hogy
semmit nem pazaroltak el, minden egyes falatot feldolgoztak az adott alapanyagból, semmi nem veszett kárba.
Napjainkban főként a nemesebb részeit fogyasztjuk az állatoknak, régen viszont erre egyáltalán nem ügyeltek. Minden részből készülhetett valamilyen fonomság, főleg a nehezebb, szűkebb időszakokban. Ha belegondolunk, sokunk nagyszülei mai napig készítenek velős pirítóst vagy savanyú nyelvlevest, amibe disznó- vagy marhanyelv került sőt, az állatok szívéből bármikor összedobnak a nagyik egy pörköltet, de akár egy hagymásvér sem jelent túl nagy erőfeszítést számukra.
Éppen ezért, hogy felelevenítsük nagyszüleink hagyományait, megnéztük, találunk-e recepteket a legkülönlegesebb alapanyagokhoz. Lássuk, mit hoznak össze a mai háziasszonyok a régi idők legkedveltett receptjeiből.
1. Egyszerű és hagyományos: Zúza pörkölt nokedlivel
Hozzávalók:
- 1 kg pulyka zúza
- 1 db nagy vöröshagyms
- 2 gerezd fokhagyma
- zsír
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint pirospaprika
- 2 db paradicsom
Elkészítés:
A zúzát átmossuk, majd feldaraboljuk. A hagymákat felaprítjuk és a paradicsomot felkockázzuk. Egy lábasban felforrósítjuk a zsírt, majd rátesszük a hagymákat és dinszteljük. Mikor kész, hozzátesszük a paradicsomot és összeforgatjuk. Ezután jöhet a zúza, majd a pirospaprika. Jól átforgatjuk az egészet, ezután felöntjük vízzel, de csak annyival, hogy épp ellepje. Sózzuk, borsozzuk, lassú tűzön készre főzzük.
2. Különleges fogás: báránybelsőség leves
Hozzávalók:
- 60 dkg báránybelsőség (szív, vese, tüdő, máj)
- 6 db közepes paradicsom (20 dkg)
- 6 szál újhagyma
- 4-5 marék rizs
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db tojás
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1/2 db citrom
Elkészítés:
A báránybelsőségeket megmossuk és megtisztítjuk. A veséket előző nap beáztatjuk, a szívet megfelezzük, hogy kijöjjön a vér, és minél kevesebb habot szedjük le főzéskor. Hideg vízben feltesszük főni, kevés sóval. Ha forr, a habot leszedjük róla, majd 10-15 percig főzzük. A vizet kiöntjük, a megfőtt belsőséget pedig kis kockákra vágjuk. Egy nagyobb fazékba engedünk 3 liter hideg vizet, beleengedjük a felkockázott főtt húst, és kevés sóval újra főzni kezdjük. Ezt is lehabozzuk, és most már puhulásig főzzük a belsőségeket. Közben az újhagymát felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és lereszeljük. Ha már puha a husi, beletesszük a hagymát, majd a paradicsomot. Sóval, borssal ízesítjük és hozzáadjuk a 4-5 marék rizst, attól függőben, hogy mennyire szeretnénk sűrűre a levest. Eközben folyamatosan pótoljuk az elfőtt levet. Ha a rizs megdagadt, a levesünk már majdnem kész. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet és folyamatos kóstolás mellett a citromlevet. Levesszük a tűzről és kicsit pihentetjük. Mikor már nem gőzölög, a 2 tojást összekeverjük és hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. Ez annyit jelent, hogy a felvert tojáshoz evőkanálnyi meleg levest teszünk, elkeverjük, megint levest adunk hozzá és így tovább. Fokozatosan felmelegítjük, anélkül, hogy a fehérje kicsapódna. Lassan beleengedjük a már közel sem tűz forró levesbe. Ha jól csináltuk szép aranysárga színű, csillogó leves lesz a végeredmény.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
3. Pofonegyszerű fogás: fokhagymás nyúlmáj
Hozzávalók:
- 500 g nyúl belsőség (máj, vese, szív)
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 dl víz
- ízlés szerint só
- szükség szerint étolaj
Elkészítés:
A hagymát felkockázzuk és olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a belsőségeket és fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát, eztán felöntjük vízzel és letakarjuk. Pér percenként ránézünk, hogy elfőtte-e a levét, mert hamar elpárolog. A sót csak azután adjuk hozzá, miután tálaltuk!
4. Ami marad, abból érdemes dolgozni: kacsa aprólék hagymásan
Hozzávalók:
- 1 db baromfi belsőségei (szív, máj, tüdő, zuza)
- 3-4 fej hagyma
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint Bors
- 2 kanál ételízesítő (én a saját házi ételizeitőmet használtam)
- szükség szerint étolaj/zsír
Elkészítés:
A belsőségeket összevágjuk és előkészítjük. A hagymát is felvágjuk egy kisebb lábasba tesszük, olajat vagy épp zsírt adunk hozzá és elkezdjük dinsztelni. Mikor. úgy lássuk hogy a hagyma szépen üvegesedik akkor hozzáadjuk a két kanál ételízesítőt (házi ételízesítő ami tartalmaz paradicsomot, paprikát, kápiát). Összekeverjük és hozzáadjuk a bensőségeket is. Egy kis vizet is öntünk rá és jól összefőzzük. Mikor a víz lefőtt akkor ízesítjük sóval és borssal. Egy két rottyanás és kész is.
5. A nyelv is jó valamire: savanyú nyelv leves
Hozzávalók:
a leveshez:
- 50 dkg sertésnyelv
- 50 dkg sertésszív
- 20 dkg véres hurka (vagy tüdős hurka)
- 50 dkg burgonya
- 3 db babérlevél
- só ízlés szerint
a rántáshoz:
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 3 ek napraforgó olaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 175 g tejföl
- 1 kk ecet (ízlés szerint)
Elkészítés:
A sertésnyelvet megabáljuk, megtisztítjuk. Majd a szívvel együtt felszeleteljük, és feltesszük bő lében főni. Meghámozzuk a burgonyát, hozzátesszük a félig megfőtt belsőségekhez. Hozzámorzsoljuk a véres vagy tüdős hurkát. Ez jó kis alapízt ad a levesnek. Babérlevéllel, sóval, kevés pirospaprikával ízesítjük. Ha hozzátesszük a hurkát is, akkor óvatosan sózzunk, mivel a hurka is sós. Amikor megfőtt, zsemle színű rántást készítünk rá az olajból és a lisztből. 1 pohár tejföllel sűrítjük.