Lehull a lepel: számtalan jótékony hatással bír az alaplé, mutatjuk, melyek ezek

HelloVidék2021. január 6. 18:01

Az alapléről többünknek vagy az illatozó családi húslevesek jutnak eszébe, vagy azok a receptek, amelyeket nagyon szeretnénk elkészíteni, csak pont a legfontosabb összetevőjük, az alaplé nincs otthon. Ilyenkor pedig lemondó sóhajjal nyúlunk valami egyszerűbb recepthez. Az alaplé azonban ennél sokkal többet rejt: Király Éva dietetikus elmondása szerint ennek a hosszan készülő, csodálatos folyadéknak akár a patikák polcain is méltó helye lehetne. A benne található értékes tápanyagoknak köszönhetően ugyanis valóságos csodaszer, ami mivel immunerősítő hatású, a koronavírus elleni védekezésben is jó szolgálatot tehet. A szakember segítségével összefoglaltuk, melyek az alaplé áldásos hatásai.

Kulcsszerepben a kollagén

Divatos, felkapott szereplő ma a kollagén, lépten-nyomon ebbe a szóba futunk bele a táplálékkiegészítők hirdetéseiben és a bioboltokban. Nem véletlenül.

Ez a zselés, kocsonyás fehérje kisimítja a bőrt, mérsékli a narancsbőrt, bevonja és védi a beleket. A kollagén a kötőszövet, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje. Az alaplé elkészülte során a csontos, porcos, ínas, bőrös részeket főzik lassan, sokáig. Minél tovább főnek, annál több rendkívül értékes tápanyag kerül ki belőlük, melyek közül elsőként említhetjük a kollagént

– magyarázza Király Éva dietetikus. Az alaplé tehát különösen jót tesz a télen kiszáradó bőr, a kevesebb napfény okozta hiányállapotok esetén.

Szakértő javaslata:

Egy hónapon át fogyassz mindennap egy csészényi alaplevet! Mivel a kollagén élharcosa a ráncok eltüntetésének és az öregedés lassításának, emellett az ízületi fájdalmak megszüntetésének is, a teszthónap után már látható változásokat tapasztalhatsz mind a tükörbe nézve, mind az ászanák vagy súlyemelés közben. Persze nem kell egy hónapnál leállni: minél tovább fogyasztod napi szinten az alaplevet, annál több jót teszel önmagaddal!

Az emésztőrendszer doktora

Az alaplében megtalálható aminosavak, mint például a glicin, a glutamin vagy az alanin, fontos szerepet játszanak a bél egészségének megőrzésében

- sorolja az újabb kedvező élettani hatást a dietetikus.

A már említett kollagénnel együtt rendkívül jó hatással vannak az emésztőrendszerre, megnyugtatják, helyre billentik azt, miközben regenerálják a vékonybél bolyhait és segítik a tápanyagok felszívódását. A zselatinszerű fehérjéknek komoly gyulladáscsökkentő hatásuk van

- hangsúlyozza Király Éva.

Rendkívül jó szolgálatot tesz ezért gyomorrontás vagy alkoholfogyasztás utáni emésztési gondok esetén is. Ilyenkor nem is kívánjuk a nehéz, megterhelő ételeket, a meleg alaplé ugyanakkor kimondottan jótékony hatással lehet a szervezetünkre.

Löket az immunrendszernek

Nem véletlen, hogy betegség idején még jobban kívánjuk a meleg levest! A dietetikus kiemeli: azt, hogy az alaplé az immunrendszer felturbózására is kiválóan alkalmas, kutatások is alátámasztják. A Harvard Egyetem vizsgálatán például autoimmun betegségekkel küzdő jelentkezők tesztelték a rendszeresen fogyasztott alaplevet, amellyel nemcsak jelentős javulásokat értek el, hanem volt, akinél teljes tünetmentesség állt elő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jól mutatja ez az alaplé erőteljes hatását. A csontleves szinte tápanyagbombaként látja el a szervezetünket mindazzal a jótékony összetevővel, ami a szervezet megfelelő védekezőképességéhez is szükséges. Az alaplé rendszeres, legjobb esetben napi fogyasztásával nagymértékben segítjük az immunrendszer hatékony működését. Bizony, a koronavírus-fertőzés időszakában is segíti a szervezet védekező mechanizmusait

- fogalmaz Király Éva.

Napi folyadékbevitel megoldva!

Te is az a típus vagy, aki soha nem visz be elég folyadékot? Nem vagy egyedül. A jóleső, meleg alaplé a folyadékpótlás egy részének különösen jó alternatívája lehet a téli hónapokban.

Ha útra kell kelnem, sokszor termoszban viszem magammal az alaplevet, és a pihenők során úgy kortyolgatom, ahogy a teát.

- osztja meg saját módszerét Király Éva.

Ez amolyan kettő az egyben dolog, hiszen a folyadékpótlás mellett tápanyagbevitelhez is hozzájárulok ilyenkor a betáblázott napjaimon

- teszi hozzá.

Számtalan felhasználási mód

A téli hidegben nem nagy öröm a boltba járkálás: szeretünk ilyenkor minél praktikusabb, minél sokoldalúbb alapanyagokat beszerezni, amelyekből többször, többféle ételt készíthetünk otthon. Az alaplé ebből a szempontból is szuper választás, hiszen a hagyományos formája mellett lehet többek között „pirított” változatot is lehet készíteni belőle, amikor a hagymát hagyjuk karamellizálódni, a csontokat és a húst is tovább sütjük. Ez egy sötétebb színű, teltebb ízű alaplevet eredményez. Emellett nem kizárólag levest csinálhatunk belőle: ízletessé és sokkal táplálóbbá tehető például a rizs vagy a krumpli is, ha csontlében főzzük. Keleties, egzotikus fűszerezéssel pedig remek ital készíthető belőle.

Címkék:
leves, életmód, táplálkozás, hellovidék, alaplé,