HelloVidék/MTI • 2020. december 13. 17:00
Sokan csak teát ízesítve fogyasztják, és csak kevesen tudják, hogy a folyékony arany, a méz főszereplője lehet a főzésnek-sütésnek is, hiszen remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár Zümmögés a konyhában című szakácskönyvének főszereplője a méhek csodálatos ajándéka: a méz.
Boros-mézes sütőtökkrémleves; káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok; cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta - csak néhány példa Rúzsa Magdi énekesnő, valamint Vida József bankár által megálmodott szakácskönyvből.
A Zümmögés a konyhában recepteskönyv is bizonyítja, hogy a méz hányféle módon használható fel a konyhában, és mennyire izgalmas menüsorok állíthatók vele össze.
Ízelítőként - a 49 könyvben felsorolt receptből - következzék egy igazán különleges, karácsonyi vagy szilveszteri menüsorba is illő étel:
Így készítsünk karácsonyra kávés gesztenyekrémlevest - libamájjal
Hozzávalók a leveshez:
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el, havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
- 40 dkg gesztenye
- 1 dl tejszín
- só
- bors
- szerecsendió
- 1 ek méz
- 1 presszókávé
Levesbetétnek:
- 40 dkg libamáj
- fél körte apró cikkekre vágva
- kakukkfű
- (esetleg sült gesztenye cukorba forgatva)
Elkészítés
A gesztenyét bevagdossuk, 30 perc alatt kisütjük, és kiszedjük a belsejét. Lábosba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a tejszínt, sóval, borssal, szerecsendióval és mézzel ízesítjük, majd miután a gesztenye puhára főtt, hozzáadjuk a kávét. Turmixoljuk vagy pürésítjük, majd leszűrjük. Grillezett libamájjal, az apróra vágott körtével, kakukkfűvel megszórva tálaljuk, karamellizált cukorba forgatott sült gesztenyével díszíthetjük.