HelloVidék • 2020. december 10. 15:20
Püspökkenyér tojásfehérjéből, püspökkenyér forma használatával: így készül a lefinomabb püspökkenyér a legegyszerűbb püspökkenyér recept alapján, amit tényleg könnyű elkészíteni!
A püspökkenyér egy igazi gazdag karácsonyi fogás: csupa gyümölcs, kellemes, friss tészta és ünnepi hangulat; egy karácsonyi harapnivaló ennél nem is kívánhat többet. Sokan azonban nem tudják, hogy a tökéletes püspökkenyér tojásfehérjéből is készülhet: ha egy másik ételhez, édességhez elhasználtuk a tojások sárgáját, nem kell kidobnunk a maradék fehérjét, ugyanis nagyszerű finomságot készíthetünk belőle. Nézzük, hogyan készül a püspökkenyér tojásfehérjéből!
Klasszikus karácsonyi püspökkenyér recept
A püspökkenyér hozzávalói
- 7 db tojásfehérje
- 120 g porcukor
- 120 g búza finomliszt
- 100 g mazsola
- 200 g vegyes aszalt gyümölcs (szilva, barack, áfonya, papalya)
- 1 citrom héja
- ízlés szerint 2 ek zúzott mandula
- a püspökkenyér forma kenéséhez vaj és liszt
A püspökkenyér recept elkészítése
- Aprítsuk fel az aszalt gyümölcsöket, hogy a darabok ne legyenek nagyobbak a mazsoláknál, majd keverjük hozzájuk a zúzott mandulát.
- Egy tálban verjük fel a tojásfehérjéket, majd a porcukrot hozzáadagolva verjük őket addig, míg kemény hab nem jön létre. Ekkor keverőlapáttal óvatosan forgassuk hozzá a lisztet, végül az aszalt gyümölcsöket is.
- Vajazzuk ki a püspökkenyér forma oldalait, hintsük meg egy kevés liszttel, majd öntsük bele a püspökkenyér masszáját; egyengessük el benne.
- 170°-ra előmelegített sütőben süssük készre 40 perc alatt, hőlégkeveréssel. Amikor kész, hagyjuk a sütőformában kihűlni, majd egyszerűen borítsuk ki. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Püspökkenyér tojásfehérjéből? Könnyebb, mint gondolnád!
Sokan nem tudják, hogy maradék tojásfehérjéből püspökkenyér is készíthető, pedig igaz! Az ünnepi sütés-főzés során rengeteg tojásfehérje marad meg (számos recept csak a tojás sárgáját kéri), éppen ezért, ha nem szeretnénk, hogy a tojás másik, értékes része kárba vesszen, ez egy remek útja a fehérje felhasználásának. Nézzük, hogyan készül a püspökkenyér tojásfehérjéből!
Hozzávalók
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
- 7 db tojásfehérje
- 120 g kristálycukor
- 120 g búza finomliszt
- 1 dl olívaolaj
- 40 g vegyes asztalt gyümölcs (pl. mazsola, aszalt sárgabarack, áfonya)
- 2 ek kandírozott narancshéj
- 2 ek mandulaszirom
- 1 ek vaj (a püspökkenyér forma kenéséhez)
A tojásfehérjés püspökkenyér készítése
- A püspökkenyér sütőformát vajazzuk ki, majd hintsük meg egy kevés liszttel. Az asztalt gyümölcsöt aprítsuk egyforma méretűre.
- Robotgéppel verjük a tojásfehérjét kemény habbá, apránként adjuk hozzá a cukrot, majd ha kész a fehér tojásfehérjekrém, forgassuk hozzá spatulával az átszitált lisztet, az olívaolajat és az aszalt, illetve kandírozott gyümölcsöket.
- Kanalazzuk a püspökkenyér gyümölcsös masszáját a sütőformába, majd szórjuk meg a tetejét a mandulaszirommal (opcionálisan kihagyható).
- 170°-ra előmelegített sütőben, hőlégkeveréses üzemmódban süssük a süteményt aranybarnára. Miután langyosra hűlt, vegyük ki, szeleteljük fel és tálaljuk porcukorral meghintve.
Hogy néz ki a püspökkenyér forma?
A püspökkenyér forma egy egyszerű sütőforma, ami készülhet fémből és hőálló szilikonból is; alakja mély és hosszúkás, leginkább az őzgerincre emlékeztet. A legtöbb háztartási boltban, áruházban kapható.