HelloVidék • 2020. augusztus 14. 15:02
Az ásványvíz nemcsak hogy segít karban tartani a tested víztartalmát, de még plusz ásványi anyagokkal is feltölt. Itt van néhány tudnivaló az egészségügyi előnyeiről és a potenciális hátrányairól is.
Az emberi test több mint 60 százaléka vízből áll, nem csoda, hogy a megfelelő hidratálás elengedhetetlen minden egyes sejtünk működéséhez. Ha a szervezetünk hidratálása minden nap kielégítő, csak előnyt jelenthet számunkra, az anyagcsere optimalizálásától kezdve az ízületek jó állapotának fenntartásáig. Ha már ráuntál a csapvízre (vagy bármi okból nem szívesen fogyasztod), az ásványvíz például jó alternatíva: nemcsak hogy segít karban tartani a tested víztartalmát, de még plusz ásványi anyagokkal is feltölt. Itt van néhány tudnivaló az egészségügyi előnyeiről és a potenciális hátrányairól is a The Good Housekeeping cikke alapján.
Először is tisztázzuk: mi is az ásványvíz?
Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termék minősége pedig folyamatosan ellenőrzött. Csak a származási ország illetékes hatósága (Magyarországon az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság) által hivatalosan is igazolt kémiai összetételű, mikrobiológiai tisztaságú és minőségű ásványvíz palackozható, olvasható a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség honlapján.
A természetes magyar ásványvíz nagyon értékes, egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes.
A táplálkozási, valamint általánosan az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket. Szigorú követelményeknek kell megfelelnie egy víz minőségének ahhoz, hogy természetes ásványvíznek nevezhessék. Csak az a víz lehet – úgy a hazai, mint az Európai Unió rendelete szerint – természetes ásványvíz, ami:
- védett vízadó rétegből származik,
- eredendően tiszta, szennyeződésmentes,
- összetétele ismert és állandó,
- összetevői csak meghatározott mennyiségben fordulhatnak elő,
- ásványi anyag és nyomelem-tartalmának köszönhetően egészségre kedvező hatású,
- szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie,
- néhány fizikai eljárástól eltekintve nem szabad kezelni,
- nem szabad – a szén-dioxid kivételével – idegen anyagot adni a vízhez.
A rendszeres, hivatalos ellenőrzések mellett a palackozó vállalatok saját kémiai és mikrobiológiai laboratóriumaiban folytatott folyamatos ellenőrzései is biztosítják a minőség állandóságát. A természetes ásványvizeket eredeti tisztaságuk és kémiai összetételük megőrzése érdekében közvetlenül a vízkivételi helyen palackozzák.
Jobb, mint a csapvíz?
Talán meglepő, de a legtöbb csapvíz tartalmaz ásványi anyagokat, habár ez országonként, sőt régiónként is meglehetősen eltérő lehet. A csapvíz felszíni és földalatti forrásból egyaránt származhat, és adhatnak hozzá különböző összetételben ásványi anyagokat. Az ásványvíz ellenben természetes módon tartalmazza ezeket, noha bizonyos feldolgozási folyamaton ezek a vizek is áteshetnek.
A Magyar Víziközmű Szövetség tájékoztatásából kiderül: földrajzilag változó, hogy az egyes vízműveknek milyen vízbázisból, milyen minőségű nyers vízből kell egyformán tiszta ivóvizet előállítaniuk. Magyarország e tekintetben szerencsés helyzetben van, mert vízkészletei bőségesek. Az első lépés, hogy hozzájussanak az ivóvíz alapanyagául szolgáló, jó minőségű nyers vízhez. Itthon a nyersvíz előteremtése négyféle vízbázisból lehetséges:
- felszín alatti védett rétegekből (mélységi vízbázis – 35%)
- folyamparti kavicságyból (parti szűrésű vízbázis – 35%)
- mészkő-, dolomithegyek karsztjából (karsztvíz – 25%)
- felszíni vizekből (5%)
A csapvizet rendszeresen ellenőrzik, minden szolgáltatónak törvényben előírt kötelezettsége hetente többször vízmintákat venni, azokat pedig akkreditált laboratóriumokban ellenőriztetni. A vizsgálatok eredményét dokumentálni kell és szakhatóságnak jelenteni. Az ellenőrzés 56 vizsgálati szempont szerint történik, mint például a víz lebegőanyag-tartalma, keménysége, PH-értéke, a vízben oldott szerves és szervetlen anyagok, mikroszennyezők vagy bakteriológiai paraméterek.
Milyen előnyökkel jár, ha ásványvizet iszunk?
Általánosan elmondható, hogy számos jótékony egészségügyi hatást tulajdonítanak az ásványvíznek, már csak a hidratációs képességéből kifolyólag is: ha kellő mennyiséget fogyasztunk, búcsút mondhatunk a szájszárazságnak, ezen kívül kedvezően hat az alvásminőségre és a hangulatra, sőt, még fogyókúrázás közben is hasznát vehetjük. Egy szó, mint száz: a megfelelő vízbevitel segít harmóniába kerülni a testünkkel és optimalizálja az anyagcserét is.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A nátrium, a kálium és a magnézium mind megtalálható az ásványvízben. Óriási szerepet játszanak az általános egészségi állapotban és a szervezetünk megfelelő működésében: segítenek a vérnyomás normalizálásában, az izmok összehúzódásának szabályozásában és még a vérkeringés serkentésében is, emellett segítik az izomgörcsök, a fáradtság és a kiszáradás elleni küzdelmet.
A magnéziumnak különösen az emésztésben előidézett előnyeiért lehetünk hálásak: ellazítja a bélrendszert és segíti, hogy a víz bejuthasson a belekbe is, ezáltal enyhítheti a székrekedést. Az ásványvíz kalciumtartalmának előnye, hogy erősíti a csontokat és elősegíti a véralvadást.
Vannak hátrányai is?
Ennyi pozitív tényező után nem árt, ha arról is szó esik, mire figyeljünk oda az ásványvízfogyasztás kapcsán. Attól függően, milyen forrásból származik, az ásványianyag-tartalom és összetétel változó lehet. Néhány fajtának nagyon magas lehet a nátriumtartalma, ezt érdemes szem előtt tartani, ha a magas vérnyomással küzdünk. Akinek veseelégtelensége van, szintén óvatosan igya az ásványvizet, hiszen a benne lévő jelentős káliummennyiséggel a rosszul működő vesék nem vagy csak nehezen tudnak mit kezdeni. Ebben az esetben fontos odafigyelni arra, mennyit viszünk be a szervezetünkbe.
Ugyan nem közvetlenül egészségügyi hatás, de meg kell említeni a műanyag palackok problémakörét is. A Tudatos Vásárló oldalán az olvasható egy 2018-as kutatás alapján, hogy a csapvíz mikroműanyag-szennyezettsége jóval kisebb, mint az eddig vizsgált palackozott ásványvizeké. Az eredmény sokkoló: 9 országból összegyűjtött 259 palackozott vizet vizsgáltak, és
literenként 325 részecskét találtak az eldobható palackban forgalmazott vizekben.
Ezen kívül a műanyag palackok megfelelő gyűjtése és újrahasznosítása is vet fel kérdéseket.