Itt a dietetikusok tanácsa az ünnepi lakomára: ezt nem árt megfogadni

HelloVidék2019. december 24. 07:25

Halászlé, töltött káposzta, bejgli, zserbó... Nem csoda, hogy az év végi ünnepi időszakot várja mindenki a legjobban, hiszen ilyenkor meghitt családi körben lazíthatunk, ehetünk és ihatunk mindenféle finomságot büntetlenül. A mértéktelen habzsolásnak azonban megvan az ára, ugyanis egy klasszikus karácsonyi menüvel könnyen megterhelhetjük a gyomrunkat, ami akár betegségek kialakulásához is vezethet. Ha idén is szeretnél finom, de egészségesebb ételeket tenni a karácsonyi asztalra, eláruljuk, milyen hozzávalókat érdemes kicserélni, hogyan lehet bűntudatmentessé varázsolni az ünnepi menüt.

Karácsonykor általában a családé és a mértéktelen evésé a főszerep. Egy-egy ilyen időszak azonban rendkívüli módon megviseli a szervezetet, árulta el Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a HelloVidéknek. A túlevés gyomor-bélrendszeri problémákhoz vezethet, a hirtelen nagy mennyiségű zsíros étel pedig akut hasnyálmirigy gyulladást okozhat. Amikor túlesszük magunkat, akkor üt be „kajakóma”: fáradtnak, nehéznek érezhetjük magunkat, melyet rosszullét kísérhet. A szakember hozzátette, hogy nem csak a nagy mennyiségű ételek elfogyasztása okoz gondot ebben az időszakban, hanem a rendszertelen étkezés is. Míg a nagy mennyiség gyorsan okozhat problémát, addig a rendszertelen étkezés hosszútávon lehet megterhelő a szervezetnek.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az ünnepek alatt is vigyázzunk az egészségünkre, ne csak januárban kezdjünk el az újévi fogadalmak sűrűjében gondolkodni az életmódváltáson.

A jó hír az, hogy rengeteg praktika létezik, amellyel egészségesebbé varázsolhatjuk az ünnepi menüt. Néhány apró változtatással nem kell rettegnünk a kellemetlen mellékhatásoktól, elkerülhetjük a betegségeket és megőrizhetjük a fittségünket az ünnepek alatt is. Az első és legfontosabb a mértéktartás, a mennyiség helyett inkább próbáljunk a minőségre törekedni. Sokat segíthetünk, ha megtervezzük előre a menüt, így nem csábulunk el bevásárlásnál mindenféle ízletes hozzávalónak. Érdemes annyit főzni, amennyi biztonsággal el is fogy, így elkerülhetjük, hogy rájárjunk a maradékokra később.

A karácsonyi étkezés öröm, szociális esemény – maradjon is meg ennek. Fontos, hogy ne a mértéktelen evésről szóljon a karácsony, hanem a gasztronómiai élvezetekről. A tradíció fontos, de apró újításokkal sokkal egészségesebbek lehetnek a klasszikus karácsonyi fogások is

- mondta Antal Emese dietetikus, aki hozzátette: érdemes a töltött káposztát fehér rizs helyett barna rizzsel készíteni, így lassabban szívódik fel, tovább nyújt teltségérzetet. A káposzta mennyiségének növelésével is egészségesebbé tehetjük a töltött káposztát. A halászlevet készíthetjük például harcsából, ami kevésbé zsíros hal, mint a ponty. A rántott hal helyett érdemes natúr, grillezett változatot elkészíteni, a tartármártásba pedig 20 százalékos zsírtartalmú tejföl helyett használjunk 12 százalékos zsírtartalmút!

Természetesen a süteményekről sem kell lemondanunk: a hagyományos kedvencekhez használjunk kevesebb cukrot vagy olyan energiamentes, természetes édesítőszereket, mint az eritrit vagy a stevia. Készíthetünk könnyedebb édességeket is, például könnyű, joghurtos és túrós pohárkrémeket, melyeket friss gyümölcsökkel, olajos magvakkal turbózhatunk fel. Ha az ételek elkészítésénél a fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre cseréljük le, akkor azzal is egészségesebbé tudjuk tenni a karácsonyi menüt.

Kétségtelen, hogy a magyarok legkedveltebb körete a burgonya, azonban számos lehetőség van arra, hogy egészségesebb alternatíva kerüljön az ünnepi asztalra. Ilyenek például a saláták, a párolt, grillezett zöldségek, a bulgur, a barna rizs, de még a savanyúságok is

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- sorolta Antal Emese, majd hozzáfűzte: ha megtörtént a baj, és túlettük magunkat az ünnepek alatt, akkor sem szabad elkeseredni. A dietetikus szerint több módon lehet „detoxiálni” a szervezetet: érdemes visszafogni a mennyiségeket, a zsíros ételeket kerülni kell néhány napig, de akár zöldségnapot is lehet tartani. Jót tesz a szervezetnek a mozgás is, és persze a fokozott folyadékbevitelre is figyelni kell. Ha már a folyadékbevitelnél tartunk, érdemes néhány szót szólni az alkoholfogyasztásról is. A dietetikus kiemelte, hogy itt a mérték a lényeg, az azonban rendkívül fontos, hogy éhgyomorra ne fogyasszunk alkoholt.

Érdemes az alacsonyabb alkohol- és kalóriatartalmú italokat választani, például a fröccs előnyösebb választás egy krémlikőrrel szemben, mert az rengeteg kalóriát tartalmaz. Egy nagy lakoma után a likőrök még jobban megterhelik a szervezetet.

Az egészséges karácsonyi menü tehát nem lehetetlen küldetés. Már azzal is sokat segíthetünk, ha elkerüljük a túlevést, nem szedünk ki a tányérra sokkal többet, mint egy hétköznapi étkezésnél. Antal Emese szerint az a legjobb, ha kisebb tányért választunk, így biztosan nem fogunk hatalmas adagokat elfogyasztani. Érdemes lassan enni, jól megrágni minden falatot, mert az agynak nagyjából 20 percre van szüksége, míg érzékeli a jóllakottságot. Ennyi idő alatt könnyen lehet, hogy már régen többet ettünk, mint amennyit kellett volna.

Amennyiben az egyik étkezésnél többet ettünk a kelleténél, a következő étkezésnél tudunk kompenzálni azzal, hogy kevesebbet eszünk. Az ünnepi időszakban is rendkívül fontos, hogy elegendő zöldséget fogyasszunk, ne csipegessünk egész nap, figyeljünk a rendszeres étkezésre. Ha lecserélünk néhány alapanyagot, a klasszikus fogásokat is egészségesebbé tudjuk varázsolni, aminek rendkívül hálás lesz a szervezetünk.

Címkék:
egészség, karacsony, gasztronómia, ebéd, étel, gasztro, tippek, menü, vacsora, hellovidék,