Ezek az ősz szuperegészséges csemegéi: ha ezeket eszed, biztos nem leszel beteg!

HelloVidék2019. október 6. 14:00

Összeszedtük a 20 legegészségesebb őszi gyümölcsöt és zöldséget, melyeket bátran fogyaszthatsz - nem csak ebben az évszakban-, mivel rendkívül sok rostot, vitamint és különféle ásványi anyagokat tartalmaznak. Mutatjuk, hogyan segítik a szervezetedet ezek a finomságok!

Összegyűjtöttük a legjobb őszi szezongyümölcsöket és zöldségeket! Ezek a finomságok egytől-egyig rendelkezésre állnak ebben az évszakban, és segítenek neked abban, hogy ne döntsön le a lábadról a nátha vagy az influenza. Mutatjuk, mely növényeket fogyaszd most, melyek milyen tápanyagokat tartalmaznak, és hogyan segítenek abban, hogy egészséges maradj!

Sárgarépa

A répát tökéletesen fel tudod használni levesekhez, ragukhoz, vagy éppen rágcsálnivalónak. A gyökérzöldség rendkívül sok vitamint tartalmas, különösen A-vitamint: egy sárgarépa elfogyasztása az ajánlott napi adag kétszeresét tartalmazza. Az A-vitamin javítja a látást, a termékenységet és erősíti az immunrendszert.

Kelkáposzta

Ha egy kis újdonságra vágysz, a sült kelkáposzta chips biztosan tetszeni fog! A zöldség K-vitaminban rendkívül gazdag: ezek a leveles zöldek segítenek a véralvadásban és hozzájárulnak a csontok egészségéhez.

Málna

Ezek az ízletes kis bogyók flavonoidokat (pl. sok antocianinokat) tartalmaz, melyek a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és az elhízás ellen nyújtanak védelmet.

Gomba

Nincs is jobb egy gombakrémlevesnél egy hűvös napon, de a jó hír az, hogy a gombát ezerféleképpen fel lehet használni a konyhában. A gomba tele van prebiotikummal, amely segít a bél mikrobiótájának helyreállításában, ráadásul az emésztést és a gyulladás elleni küzdelmet is elősegíti.

Ananász

A koktélok kedvenc összetevője ősszel is szép számmal kapható a boltokban, így nem kell lemondani az egészséges falatokról. Magas bromelaintartalma elősegíti az egészséges emésztést, és magas mangántartalma pedig elősegíti az anyagcserét.

Kerti saláta

Tele van az antioxidáns béta-karotinnal és a fitokémiai luteinnel, amelyek egyaránt szerepet játszanak a degeneratív betegségek megelőzésében.

Burgonya

A krumplit általában az egészségtelen ételek közé sorolják, ám rendkívül sok szívbarát rost és nagymennyiségű immunizáló antioxidáns található benne, mint például a C-vitamin és a kvercetin.

Banán

A banán rendkívül magas ásványianyag-, különsen káliumtartalommal bír, mely csökkenti a különféle szívbetegségek és az általános halálozás kockázatát.

Alma

Ez az őszi gyümölcs rendkívül gazdag antioxidánsokban, különösen C-vitaminban, amely elősegíti az immunrendszer erősítését és csökkentheti a rák kockázatát. Az alma nem véletlenül csodaszer, ugyanis ezen felül sok prebiotikumot tartalmaz. Az almában megtalálható pektin elősegíti a bél baktériumainak a táplálását és hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.

Sütőtök

A sütőtök kiváló A-vitaminforrás, amely javítja a látást, de ezen kívül tele vanfitoszterolokkal, melyek csökkenthetik a magas koleszterinszintet.

Kelbimbó

Ugye, te is gyűlölted gyerekként a kelbimbót? Nem vagy ezzel egyedül, pedig ha kiskorunkban tudtuk volna, hogy milyen egészséges, talán másképp álltunk volna hozzá. Adj egy új esélyt ennek a zöldségnek, és lásd a pozitív oldalát: a kelbimbó kitűnő vasforrás, ami segít a vörösvértestek előállításában, a magas K-vitamintartalom pedig a csontok egészségéhez járul hozzá. A kelbimbó rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen a szervezet számára a hűvös hónapokban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Füge

Ez az őszi gyümölcs kitűnő rostforrás, amely segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, elősegíti a vércukorszint helyreállítását és megakadályozza a székrekedést. A füge rengeteg káliumot is tartalmaz, amely segít szabályozni a vérnyomást.

Karfiol

A karfiol nagyon tápláló, de mellette alacsony szénhidráttartalommal bír. Sok C-vitamint és K-vitamint tartalmaz, melyek segítenek a gyulladások csökkentésében. A karfiol folsavban is gazdag, mely a termékenységre van pozitív hatással.

Cékla

A céklát kevesen fogyasztják, pedig rendkívül sok jótékony hatása van. Az őszi gyökérzöldség bétalainoknak nevezett fitonutrienst tartalmaz, amely antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A cékla jó forrása a folsavnak, a káliumnak és a mangánnak, melyek elősegítik a kalcium felszívódását és a véralvadást.

Körte

A körte bármely őszi receptet finomabbá tesz, de az íze mellett nagy előnye, hogy jó rostforrás és sok C-vitamint és rezet tartalmaz, mely segíthet megelőzni egyes rákos megbetegedéseket. A körtében található bór segít a test kalcium visszatartásában.

Gránátalma

Az ízletes gránátalma tele van antioxidánsokkal, melyek felveszik a harcokat a betegségekkel. A gyümölcsben található rengeteg rost és kálium elősegíti a szív- és érrendszeri egészséget és javítja a vérnyomást.

Vörös áfonya

Az áfonya rengeteg egészségügyi előnnyel jár, nagymértékben tartalmaz rostokat és prebiotikumokat, melyek a belek egészségét szolgálják. Az áfonya ezen kívül sok C-vitamint és antixodánst tartalmaz.

Pézsmatök

A szezon egyik legjobb tökfajtája, a pézsmatök rostokban gazdag, de ezen kívül rengeteg béta-karotint tartalmaz, mely a szemet védi. A magas C-vitamintartalmának köszönhetően remek immunerősítő.

Édesburgonya

Az édesburgonya sok rostot, A-vitamint és C-vitamint tartalmaz, ezért ajánlott néha lecserélni a sültkrumplit egy édesburgonyából készült köretre.

Szőlő

A szőlőt nem csak boralapanyagként lehet hasznosítani: a gyümölcs tele van polifenolokkal és K-vitaminnal, melyek elősegítik az erősebb csontok felépítését.

Forrás: WomensHealthMag

Címkék:
egészség, zöldség, gyümölcs, betegség, gasztro, vitamin, életmód, hellovidék, egészséges,