Meglepő dolog derült ki egyik kedvenc gyümölcsünkről: a boltok erről hallgatnak

Liszkai Attila2019. szeptember 18. 15:00

Magyarországon egész évben hódít a banán: ez az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, hiszen amellett, hogy finom és könnyen elfogyasztható, rendkívül sok energiát ad, és nagyon egészséges is. Sokan az érett banánra esküsznek, vannak azonban, akik a még zöldes héjú, éretlenebb banánt kedvelik jobban. Bár sokan úgy gondolják, hogy az érett és éretlen gyümölcsök az ízen kívül teljesen megegyeznek egymással, ez nem igaz, ugyanis a banán az érés során igen nagy változáson megy keresztül. Mutatjuk, mi a különbség!

A banánt rengetegen szeretik, és ez nem véletlen: nem csak magában finom, hanem számos sütemény is készíthető belőle. Elfogyasztva a gyümölcs rengeteg energiát ad, és rendkívül egészséges is: segíti az emésztést, szabályozza a vérnyomást és élénkíti az agyműködést is – írja a One Green Planet.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a már érett, puha és sárga banán az egészségesebb, vagy a még zöld héjú, kemény húsú éretlen banán. Ebben általában eltérnek a vélemények. Lássuk, mik az érett és az éretlen banán fogyasztásának előnyei és hátrányai!

Éretlen banán

Előnyök: Az éretlen, még zöldes héjú banánnak az egyik legnagyobb előnye a magas rezisztens keményítőtartalma. A rezisztens keményítők a keményítők egyik csoportját alkotják, melyek a vékonybelet emésztés nélkül hagyják el, ugyanakkor igen előnyösek a vastagbélben élő baktériumok számára. Igen kedvezően befolyásolják a zsír és a cukor anyagcseréjét, csökkentik az elhízást, valamint a vastagbél betegségek kialakulásának a kockázatát is.

Azoknak, akik el szeretnék kerülni a magas cukortartalmú ételeket, a zöldhéjú banánok igen jó opciót kínálnak, szemben a sárga banánokkal. Azoknak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, az éretlen banánt ajánlott választaniuk. Az éretlen banánban ráadásul probiotikus baktériumok is megtalálhatóak, melyek jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre: segítenek megőrizni a vastagbél egészségét. Ezen kívül a zöld banán további előnye, hogy segít a szervezetnek abban, hogy hatékonyabban dolgozza fel az ásványi anyagokat, különösen a kalciumot.

Hátrányok: Mivel a gyümölcsben az antioxidánsok száma az éréssel párhuzamosan növekszik, az éretlen banánban igen kevés antioxidáns található. Elfogyasztás után tapasztalhatunk puffadást, ez a magas rezisztens keményítőtartalom miatt van.

Érett banán

Előnyök: Mivel a rezisztens keményítő cukorrá alakul át a banán érési folyamata közben, az érett banánt könnyebb megemészteni, és a gyümölcs íze édesebb, ezt alátámasztja a gyümölcs glikémiás indexe is. A glikémiás index egy olyan számérték, mely az adott étel cukortartalmát hivatott megmutatni. A skála 0-tól 100-ig terjed, az alapján, hogy az étel mennyire gyakorol nagy hatást a vércukorszintre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezt a számértéket elsősorban a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki. Minél kevesebb ez az érték, a felszívódás során annál kevesebb glükóz jut be a szervezetünkbe. A banán esetében minél érettebb a gyümölcs, annál magasabb a glikémiás index, azaz annál több cukrot tartalmaz, így ha cukorbetegek vagyunk, vagy fogyni szeretnénk, nem érdemes érett banánt fogyasztanunk. A banánban az antioxidánsok száma az éréssel párhuzamosan növekszik, ezért minél érettebb a banán, annál több antioxidánst tartalmaz.

Hátrányok: Több tanulmány is kimutatta, hogy az érési folyamatnak köszönhetően a banán mikrotápanyagokat veszít. Annak érdekében, hogy minél kevesebb vitamint és ásványi anyagot veszítsen a gyümölcs, az érett banánt ajánlott a hűtőszekrényben tárolni. Az érett banánt a 2-es típusú cukorbetegeknek mindenképp kerülniük kell!

Mint láthatjuk, mindkét oldalon vannak előnyök és hátrányok is, de ha fontos számunkra az, hogy a banán elfogyasztásával minél több vitamint juttassunk szervezetünkbe, érdemes inkább éretlen banánt fogyasztanunk, vagy ha a az érettet kedveljük jobban, akkor azt hűtőszekrényben tárolnunk, és minél előbb megennünk. Azoknak, akik 2-es számú cukorbetegségben szenvednek, jó hír, hogy ha szeretik a banánt, akkor nyugodtan fogyaszthatják, csupán arra kell ügyelniük, hogy az éretlen fürtöket válogassák ki.

Címkék:
egészség, gyümölcs, cukor, banán, hellovidék,