HelloVidék • 2019. április 12. 15:00
A mesterségesen előállított húsoktól sokan viszolyognak, a fogyasztókat általában az a kérdés foglalkoztatja, hogy ki szabályozza és ellenőrzi az ilyen termékeket. Múlt héten az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) és a szintén amerikai Élelmiszer- és gyógyszer-adminisztrációs iroda (FDA) megválaszolta a kérdések egy részét. Mutatjuk a műhús bevezetése körüli felmerülő érveket és ellenérveket.
A mesterségesen előállított húst állati sejtekből készítik és formákba öntik, hogy leutánozhassák a természetes hús struktúráját. Napjainkig ez a technológia csak a darált szarvasmarha húst tudja mímelni, épp ezért az első termékeket hamburgerhús formában tesztelték, írja cikkében a Modern Farmer.
Az USDA és az FDA kötött egy megállapodást, miszerint az FDA ellenőrzést vállal a műhús kialakításának korai szakaszában, azaz felügyeli a termékben a sejtek összetételét és növekedését. Az USDA Élelmiszer-biztonsági és ellenőrzési szolgálata (FSIS) átveszi a felügyeletet a termék felett, mikor a műhús már a nyers formájában van. Ez azt jelenti, hogy az USDA felelős az elkészült termék minőségéért, és címkézéséért.
A címkézés a legsarkalatosabb pontja a műhús-vitának. Az USDA és az FDA eddig még nem jelentette be, hogy milyen formában lesz látható a címkéken, hogy a termék laboratóriumban előállított húst tartalmaz. Az USA több tagállamában is létrejöttek különféle szabályozási tervezetek a műhús bevezetésére, a termék sok kérdést és vitát eredményezett eddig. Több olyan államban, ahol jelentős a szarvasmarha tenyésztés, megtiltanák, hogy a termékre ráírják a „hús” szót.
Bár az USDA pontot tehetne a vita végére, mivel egyedül az ő kezükben van a döntés, ami jogilag érvényes lesz a teljes Egyesült Államok területére, de eddig még nem foglaltak állást a kérdésben.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el, havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A laborban előállított húsoknak megvannak a támogatói és az ellenzői is. Azoknak, akik egyetértenek gyártásával, az a véleményük, hogy a műhús bevezetésével végleg abba lehetne hagyni az állattartást, és így rengeteg jószágnak nem kellene elszenvednie a folyamatot. Egy másik pozitívuma a műhúsnak az, hogy – mivel nem lenne szükség szarvasmarha tenyésztésre - nagyban lecsökkenne a metánkibocsátás, ami a klímaváltozásra nagyon pozitív hatással lenne.
Azok akik ellenzik a műhúst, azzal érvelnek, hogy a termék előállítása túlságosan drága, és rengeteg energiát felemészt, amivel egyelőre nemigen lehet vitatkozni. Az ellenzők szerint, mivel a termék nem egy része egy állatnak, ezért nem nevezhető húsnak.