11 igénytelen konyhakerti zöldség: ezeket vesd el, biztos lesz a siker!

HelloVidék2019. március 9. 15:30

A nyakunkon a tavasz, ami azt jelenti, hogy a talajmenti fagyok megszűnésével elkezdhetjük a kerti munkákat. A HelloVidék összegyűjtött 11 olyan zöldséget, amivel a kezdő és a lustább kertészek is bátran próbálkoznak, ugyanis egyáltalán nem melós a termesztésük.

A zöld leveles zöldségek a legegészségesebb, legtáplálóbb élelmiszerek közé tartoznak, mégis rendkívül keveset fogyasztanak belőle a magyarok. Ha valóban jó minőségű, friss és olcsó zöldségeket szeretnél fogyasztani, akkor az a legegyszerűbb, ha a saját kertedben neveled őket. Ha eddig az tartott vissza, hogy mennyire melós egy kiskert fenntartása, akkor van egy jó hírünk: ezeknek a növényeknek nincsenek nagy igényeik, rendkívül gyorsan nőnek, cserébe pedig biztosan tudhatod, hogy honnan származnak az élelmiszereid.

1. Zöldbab

A zöldbab az egyik legsokoldalúbb zöldség: rendkívül egészséges, ugyanis tele van karotinoidokkal, elsősorban béta-karotinnal és likopinnal, melyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha otthon szeretnéd termeszteni a zöldbabot, több száz fajta közül választhatsz. Talán a bokros babok nevelése a legegyszerűbb, ugyanis kevés helyet igényelnek és gyorsabban érnek, mint a karózásra szoruló fajták. A legtöbb zöldbab a laza, jó vízelvezetésű talajt és a sok napsütést kedveli. Az első termést néhány héten belül be is lehet takarítani, valamint egy második szedés is belefér az idénybe.

2. Cékla

A legtöbben csak a cékla gyökerét fogyasztják el, a levelek gyakran a kukában landolnak. Ez súlyos hiba, ugyanis a cékla levelei nagyon egészségesek, nagy mennyiségű rezet, vasat, különféle ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. A leveleknek számos felhasználási lehetősége adott a salátáktól kezdve a turmixokig. A cékla rendkívül gyorsan nő, szinte bárhol termeszthető, és nem igényel különösebb figyelmet. Tavasz elején már el is ültethető, a leveleket pedig 5-10 centiméteres magasság környékén, zsenge korban érdemes leszüretelni.

3. Spenót

A spenót rendszeres fogyasztásával csökkenthető az asztma, a rák, illetve a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, de elősegíti a cukorbetegség kezelését és hozzájárul az egészségesebb hajhoz és bőrhöz. A kertben elültetve 3-5 hét után már le is szedhető, ezért érdemes már a tavasz kezdetén elvetni. Elég csak ollóval levágni a leveket, heteken belül minden gond nélkül visszanő majd.

4. Zöldborsó

A zöldborsó egy szívós, gyorsan növő, hidegtűrő növény, amely akár a fagypont közelében is képes kicsírázni. Nyersen fogyasztva, de feldolgozva is kitűnő táplálék: rengeteg C-vitamint és rostot tartalmaz. Szinte bárhol megnő, de nem szereti a száraz, forró időjárást. Függőleges terjeszkedése miatt kevés helyen is elfér, és további előnye, hogy nagyon gazdag termést ad.

5. Fodros kel

A fodros kel szintén egy fantasztikus szuperétel: egy bögrényi zöldség csupán 30 kalóriát tartalmaz, de az ajánlott napi K- és C-vitaminmennyiséget is lazán fedezi. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek megelőzni az ízületi gyulladást, a szívbetegségeket, a cukorbetegséget, valamint az autoimmun betegségeket. A kel hidegtűrő növény, egész szezonban terem, de az aromája az első fagy után a legédesebb. Ez a szívós növény akár -12 fokban is képes létezni, így akár télen is lehet termeszteni. Az ültetést követően egy hónappal már szedhető is, így szinte egész évben élvezhetjük a kerti fodros kelkáposztát.

6. Saláta

A salátának számos fajtája létezik: bármelyiket választod, mindegyik rendkívül egészséges és egyszerűen nevelhető. Mivel rendkívül gyorsan növekedik, és nem igen lehet elszúrni, bátran belevághat bárki a salátatermesztésbe. A levelek már 3-4 hét alatt beérnek, és főként a tavaszi vagy őszi, hűvösebb hőmérsékletet kedvelik.

7. Szivárványos mángold

A mángold a libatopfélék családjába tartozik, akárcsak a cékla és a spenót. Nemcsak az A-, C-, és E-vitamint tartalmaz, hanem a cink és a mangán gazdag forrása is. Könnyen növekszik és bőségesen terem, ráadásul a kertedet is feldobja a fényes vörös száraival. Ha már kora tavasszal elülteted, egész szezonban lehet szedni.

JÓL JÖNNE 2,9 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 870 000 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 56 207 forintos törlesztővel a K&H Bank nyújtja (THM 12,75%), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 56 343 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

8. Újhagyma

Nyersen és feldolgozva is rendkívül ízletes, de ezen kívül számos jótékony hatása van az egészségünkre. Sok rostot, C-vitamint és káliumot tartalmaz, és kitűnő tüdővédő, vérnyomás- és koleszterincsökkentő. A kertben rendkívül gyorsan növekszik, nincs vele macera.

9. Pak choi

A pak choi, hazai nevén bordás kel igen felkapott leveles zöldség lett az elmúlt években. Nem csoda, hiszen nagyon tápláló, emellett kiváló ízt ad a leveseknek és a salátáknak. Több A-vitamint tartalmaz, mint bármelyik másik káposztaféle, valamint magas a C-, K-vitamin, béta-karotin, kálium, magnézium, kalcium és mangán tartalma. Általában szezon elején szokták elültetni, a nyár végén pedig egy második adagot is le lehet szedni a növényről. Körülbelül 45-50 nap alatt érik be, nincs vele sok meló.

10. Mustárzöld

A fűszeres ízű mustárlevelek bármilyen salátát képesek feldobni, ráadásul hihetetlen gyorsan növekednek. A mustárzöld rendkívül gazdag A-, C- és K-vitaminban, de a folsavtartalmáról és antioxidáns hatásáról sem érdemes elfeledkezni. Az a legjobb, ha gazdag, nedves talajba ültetjük. Ha sok nap éri, a leveleket már 4 hét után le is lehet szedni. Ha várunk még 2 hetet vele, akkor már 15-20 centis, húsos leveleket szüretelhetünk le a palántáról.

+1 Pitypang

A pitypangot a legtöbb ember gyomnak tekinti, és azon fáradoznak, hogyan lehetne megszabadulni tőle. Arról már kevesebb szó esik, hogy valójában egy rendkívül tápláló növényről van szó: tele van antioxidánsokkal, valamint A-vitaminban, C-vitaminban, kalciumban, vasban, rézben, mangánban, foszforban, káliumban és magnéziumban igen gazdag. A pitypang több fehérjét tartalmaz mint a spenót, a leveleiben pedig minden esszenciális aminosav megtalálható, amire az emberi szervezetnek szüksége van.

A pitypang termesztése a legkevésbé sem melós, semmit sem kell csinálnod vele, sőt meglehet, hogy az udvarod már most is tele van vele. A közönséges pitypang levele kesernyés, de vannak olyan nemesített fajták is, amelyek sokkal kellemesebb ízzel rendelkeznek.

Forrás: Natural Living Ideas

Címkék:
zöldség, kert, levél, saláta, spenót, kertészkedés, hagyma, hellovidék, zöldbab, pitypang, mustárzöld,