Gyomorégés, gyulladás? Mutatjuk, mit kell enned, hogy véget érjen a szenvedés

HelloVidék2019. február 2. 15:30

A lúgosítás fogalma egyre jobban betör a köztudatba, mivel sokan szenvednek gyomorégéstől, ami jelentős fájdalommal jár, és akár betegségekhez is vezethet. A megoldás sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk: egy jól felépített étrenddel orvosolható.

Az emberi vér pH értéke nagyon fontos a test egészséges működéséhez, ha nem megfelelő a kémhatása, annak először a vese és tüdő látja kárát. A pH érték skáláján az 1 a legsavasabb állapot, míg a 14 a leglúgosabb. A test arra törekszik, hogy fennmaradjon az egyensúly, ami pH értékben mérve 7,4 körüli érték, tehát kicsit magasabb a középértéknél.

A túlzott lúgosságnál sokkal gyakoribb a túlzott savasság, ez utóbbinál acidózisról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy a vérben túl sok a sav, vagy túl kevés a lúg, és emiatt a test nem tud megfelelően működni, ez akár szívbetegséghez, ízületi fájdalmakhoz, cukorbetegséghez, depresszióhoz és rákhoz is vezethet.

Az állati eredetű ételek alapvetően savasak, akárcsak a cukor, alkohol, finomított gabona, gyorsételek, koffein, az üdítők többsége és a csokoládé. Ha túl alacsony a pH értékünk, - azaz túl savas - akkor célszerű annyi savas ételről lemondanunk, amennyiről csak lehet, és inkább több lúgos ételt fogyasztani. Néhány példa: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona, nyers mogyoró, vagy más magvak, bab, hüvelyes zöldségek. A gyógynövények és a csípős paprikák többsége lúgos, és néhány közülük kifejezetten gyulladáscsökkentő hatású.

Ha túl sok lúgos ételt fogyasztunk, az a pH értékünkre ugyanúgy hatással van, mint a savas ételek, bár ez nem befolyásolja annyira az egészségünket, mintha savas. Sok gyümölcs és zöldség, ami alapvetően savas épp, hogy lúgosítja a pH értékünket, amikor a vérkörbe lép, ez az ásványi anyagok miatt van, ugyanis a kalcium, magnézium, kálium összekeveredve a vérünkkel lúgosító hatást eredményez.

1. Citrom

A citrom az egyik leglúgosabb növény, csak a héja számít savasnak. Nagy a C-vitamin tartalma, majdnem teljesen hiányzik belőle a természetes cukor, míg tele van enzimekkel és rengeteg pozitív hatása ismert, például megkönnyíti az emésztést, segíti a veseműködést, tisztítja as testet és erősíti az immunrendszert. A citromot rengeteg mindenbe belekeverhetjük: ízesíthetünk vele vizet, teát, vagy salátaöntetbe is felhasználhatjuk.

2. Paradicsom

A paradicsom, akárcsak a citrom, kívülről rendkívül savas, ami irritáló hatást válthat ki, ha túl sokat eszünk belőle. A nyers paradicsom elfogyasztva lúgos hatású, ellentétben a megfőzött paradicsommal, ami viszont savas kémhatású. A paradicsomban jóval több ásványi anyag megmarad, ha nyersen fogyasztjuk. A koktélparadicsom magában is finom és egészséges nassolni való, a paradicsommal pedig főételeink köretét is mutatósabbá és különlegesebbé tehetjük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

3. Narancs

A narancs tele van kalciummal, 4 százalék proteint is tartalmaz, és gazdag a B6 vitaminban is, ráadásul rendkívül lédús, így vízpótlásra is alkalmas. A narancsot könnyű megemészteni és sok benne az oldható rost. Akárcsak a legtöbb citrom- és narancsféle, külseje savas, de ha elfogyasztjuk, akkor lúgosító hatású. Enzimekben gazdag, tisztítja a testet, és erősíti az immunrendszert. Magában, zabkásában is nagyon finom, de kifacsarva smoothie-t is készíthetünk belőle.

4. Ananász

Az ananász az egyik legegészségesebb gyümölcs, amit ehetünk: gyógyítja a bélfalat, segít az emésztési zavarokon, a puffadáson, és lúgosítja az egész testet. Az ananász fogyasztásával lehet legjobban megszabadulni az ízületi fájdalmaktól és egy csészényi fedezi az egész napos C-vitamin szükségletet. Magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert és csökkenti a stresszt. Rengeteg vizet tartalmaz, készíthetünk belőle smoothie-t, salátát, vagy akár a reggeli zabkásánkat is ízesíthetjük vele.

5. Cayenne bors

A legtöbb fűszer, mint például a fekete bors és a szerecsendió, alapvetően savas kémhatású, akárcsak a cayenne bors, ami elfogyasztva rendkívül lúgosító hatású. A cayenne bors A-, C-, E- és B6 vitaminban gazdag, emellett kapszaicint, káliumot, mangánt, rezet, vasat, és erőteljes, antioxidáns hatású flavonoidokat is tartalmaz. Nagyon gyorsan felszívódik a szájban és kifejti jótékony hatását: enyhíti a fájdalmat, és kitűnő gyulladáscsökkentő.

Ezeken a példákon kívül még sok olyan zöldség és gyümölcs létezik, ami lúgosít, mint például: grapefruit, lime, barna rizs, paprika, alma, körte, a bogyófélék és a hüvelyes zöldségek.

Címkék:
egészség, hellovidék, zöldség-gyümölcs,