Tényleg szükség van erre? Génszabászok buherálnák meg a ma ismert paradicsomokat

Index2019. január 12. 15:30

Jócskán egyszerűbb lenne a főzés, ha a paradicsomból is létezne csípős fajta, és nem kéne az ízesítés miatt erős paprikát tenni a tésztaszószba. Egy brazil és ír tudósokból álló kutatócsoport arra készült, hogy ezt a gasztro-problémát megoldja a gének átszabásával.

A paradicsom a Solanaceae családba tartozik, mint a paprika, és természetes módon megvannak benne a csili erejét adó kapszaicin előállításához szükséges genetikai információk. A szakemberek szerint csupán be kell kapcsolni ezeket a géneket, amire a genetikában alkalmazott CRISPR-Cas9 módszer lehetőséget ad, írja az Index.

A tudósok - a Cell című tudományos lapban erről megjelent véleménycikk fő szerzője, Augustin Zsögön vezetésével - nem csupán a gasztronómiát szeretnék előre mozdítani, a paradicsom ugyanis elég fontos modellnövény, amit számos genetikai kutatásban felhasználnak, például ültettek már bele fagyálló fehérjéket egy halból. A tudósok szerint már a kapszaicin ipari termelése is igen hasznos lenne, mivel az nemcsak kulináris élvezeteket nyújt, az anyag fájdalomcsillapítókban és más gyógyászati termékekben is fontos szerepet játszik.

Zsögön szerint csípős paradicsom nem kerül egyhamar a vágódeszkára, mivel a génszabászat igen időigényes és bonyolult folyamat.

Címkék:
paprika, génmódosítás, paradicsom, hellovidék, zöldség-gyümölcs,