Súlyos figyelmeztetést adott ki Elon Musk: a világ vezető nagyhatalma is az államcsőd felé rohan?

Pénzcentrum2024. október 28. 15:15

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok pénzügyi helyzetével kapcsolatban, miközben a bitcoin árfolyama új csúcsok felé tör. A milliárdos vállalkozó szerint az ország pénzügyi vészhelyzetben van, amit az egyre növekvő államadósság és a magas kamatfizetések okoznak - írta meg a Forbes.

Elon Musk nemrég egy Trump-kampánygyűlésen elhangzott beszédében mutatott rá arra, hogy az USA államadóssága után fizetendő kamatok már az összes szövetségi adóbevétel 23%-át teszik ki.

A kamatfizetések mostanra meghaladják a védelmi minisztérium költségvetését, ami évi 1 milliárd dollár. Ez rengeteg pénz.

- fogalmazott a vállalkozó.

Az amerikai államadósság 2024 elején átlépte a 34 milliárd dolláros határt, ami nagyrészt a Covid-járvány alatti gazdaságélénkítő intézkedéseknek tudható be. A Bank of America elemzői szerint az adósságteher 100 naponta 1 milliárd dollárral növekedhet, és az év végére elérheti a 36 milliárd dollárt.

A bizonytalan gazdasági helyzet a befektetőket alternatív eszközök felé tereli. A bitcoin árfolyama idén visszatért a 70 000 dolláros történelmi csúcs közelébe, az arany ára pedig minden idők legmagasabb szintjére emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Paul Tudor Jones a CNBC-nek adott interjújában kijelentette: minden jel szerint komoly infláció várható, amit az a tény is erősít, hogy JP Morgan, legendás befektető 7,5 milliárd dollár értékben vásárolt nemrég bitcoint. A szakértő szerint továbbá tömegével kezdhetnek majd el az emberek aranyat is vásárolni. Tudor Jones korábban az USA adósságbombájára figyelmeztetett a "költségvetési meggondolatlanság" miatt.

A Tesla továbbra is jelentős, mintegy 800 millió dollár értékű bitcoin-állománnyal rendelkezik. A vállalat nemrég új tárcákba helyezte át kriptovaluta-készletét, ami átmeneti aggodalmat keltett a piacokon egy esetleges eladással kapcsolatban.

Címkék:
befektetés, adósság, arany, csőd, infláció, gazdaság, tesla, válság, bitcoin, amerika, államcsőd, usa, elon musk, kripto,