Sorsdöntő jelentés érkezik a magyar gazdaságról: újabb szöget üthet a forint koporsójába is?

MTI2024. október 27. 14:02

A jövő héten jelennek meg az adatok a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedéves alakulásáról a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján, emellett a turisztikai szálláshelyek szeptemberi forgalmáról és az ipari termelői árak szeptemberi alakulásáról is közölnek adatokat.

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmának szeptemberi adatait. Augusztusban a turisztikai szálláshelyeken 2,6 millió vendég 7,0 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 3,6 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,7, a külföldivendég-éjszakáké 3,5 százalékkal nőtt. Január–augusztusban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 2,4, a külföldieké 9,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Szerdán közli első becslését a KSH a harmadik negyedéves bruttó hazai termék (GDP) volumenéről. A második negyedévben a nyers adatok alapján 1,5, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg a GDP az egy évvel korábbit. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal mérséklődött. 2024 első félévében a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 1,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,5 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakinál.

Csütörtökön az ipari termelői árak szeptemberi számait közli a KSH. Augusztusban az ipari termelői árak átlagosan 3,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 1,2, az exportértékesítésé 4,0 százalékkal nőttek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,2, az exportértékesítési árak 1,8 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 1,3 százalékkal nőttek.

Szintén csütörtökön ismerteti második becslése alapján a KSH a külkereskedelmi termékforgalom augusztusi alakulását. Az első becslés szerint augusztusban az export euróban számított értéke 4,1, az importé 4,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 10 millió euróval romlott. A külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 7,8, az importoldalon 12 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál.

Címkék:
ksh, gazdaság, adatok, termelők, gdp, belföldi turizmus, külkereskedelem, gdp-növekedés, külkereskedelmi mérleg,