Megszólalt Orbán Viktor a minimálbér emelésről: jöhet a 400 ezer forintos minimum jövedelem

Pénzcentrum2024. október 25. 08:12

A gazdasági növekedés megteremti a béremelés lehetőségét, csakhogy sok olyan külső körülmény van, ami ezt keresztülhúzhatja - mondta a miniszterelnök a közrádióban.

12 százalékos, három éven át tartó béremelést szeretnének a munkaadók is, de ehhez a kormány segítségét kérik - így fogalmazott Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök elmondta, hogy ehhez gazdaságfejlesztés is kell, ehhez azonban lejjebb kell tekerni a védelmi kiadásokat, és ez csak akkor kivitelezhető, ha a háború nem eszkalálódik.

A miniszterelnök elmondta, hogy ha minden úgy alakul, ahogy a magyar kormány szeretné, akkor elérhetőnek látja a 400 ezres minimálbért és az egymillió forintos átlagbért is. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy összerakták azt a csomagot, amivel kilábalhat a magyar gazdaság a covid-időszak óta tartó nehézségekből.

A gazdasági akcióterv Orbán Viktor szerint hozhat három százalék feletti gazdasági növekedést, ez pedig már megteremti a béremelés lehetőségét is. Azt hazonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a munkabéreket továbbra sem a kormány állapítja meg.

A béreket nem a kormány állapítja meg, ha rosszul tenné meg, az tönkreteszi a gazdaságot. A munkaadók és a munkavállalók tárgyalnak erről. Lesz itt belátható időn belül 1 millió fporintos átlagbér és 400 ezer forint körüli minimálbér

- fogalmazott a miniszterelnök.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A munkabéreket érintő tárgyalásokról és az ehhez kapcsolódó tervekről, célokról a Pénzcentrum első kézből számolt be a héten. Ezt a cikket most újra elolvashatod ide kattintva:

címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán, MTI/MTVA 

Címkék:
kormány, Orbán, minimálbér, béremelés, miniszterelnök, orbán viktor, munkaadók, orbán csomag, orbán kormány, orbán beszéde, orbán kossuth rádió,