Több millió forintos bírságot kaptak ezek a magyar szolgáltatók: ezt csúnyán benézték

Pénzcentrum2024. október 22. 20:03

A szolgáltatásminőségi követelmények megsértése miatt egy szolgáltatót figyelmeztetésben részesített, háromra pedig összesen 56 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A fogyasztók védelme érdekében a MEKH határozatokban rögzíti a szolgáltatók tevékenységének minimális minőségi követelményeire és elvárt színvonalára vonatkozó mutatókat. Az engedélyesek előírt kötelessége többek között az ügyfelektől érkező dokumentált megkeresések megválaszolására vonatkozó határidők betartása, mely szerint a szolgáltatónak 15 napon belül minden dokumentált fogyasztói megkeresésére reagálnia kell.

A MEKH fogyasztóvédelmi hatáskörében eljárva folyamatosan ellenőrzi a földgáz- és villamos energia engedélyesekre vonatkozó szolgáltatásminőségi követelmények teljesítését. Az ellenőrzések tárgya egyrészt a Garantált Szolgálatásokra (GSZ), másrészt az ügyfélkapcsolati szolgáltatásminőségre (ÜK) vonatkozik.

A MEKH villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatókra, valamint elosztókra vonatkozó fogyasztóvédelmi vizsgálatai ezúttal négy villamos energia szolgáltató – az MVM Démász Áramhálózati Kft., az ELMŰ Hálózati Kft., az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt., és az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.– esetében tártak fel hiányosságokat a fogyasztói megkeresések megválaszolásával kapcsolatban.

Az engedélyesek adatszolgáltatásán alapuló, 2023. évre vonatkozó vizsgálatok megállapították, hogy a szolgáltatók számos esetben késve válaszolták meg a fogyasztók megkereséseit, ezáltal nem tartották a MEKH határozataiban előírt határidőket. A jogsértés szankciójaként a Hivatal az MVM Démász Áramhálózati Kft.-t, az ELMŰ Hálózati Kft.-t és az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt.-t összesen 56 millió forintnyi bírsággal sújtotta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A MEKH az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. egyetemes szolgáltatót, a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján figyelmeztetésben részesítette, és felszólította, hogy a jövőben tartózkodjon a határozatban foglalt követelmények megsértésétől. A MEKH legutóbb év elején vizsgálta a szolgáltatásminőségi követelmények 2022. évi teljesítését, és tárt fel hiányosságokat: akkor hat engedélyessel szemben összesen 129 millió forint bírságot szabott ki.

Címkék:
bírság, büntetés, mekh, gazdaság, szolgáltató,