Megszólalt Sinkó Ottó az itthoni viszonyokról: a béremelések sem oldják meg ezt a helyzetet

Pénzcentrum2024. október 22. 18:35

Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója szerint Magyarország gazdasági teljesítménye elmarad a régiós országokétól, különösen mióta az EU-transzferek leálltak, és a keletre irányuló gazdasági stratégia nem vált be- derül ki a Portfolio-nak adott interjújából. A munkaerőpiac és a humántőke állapota is gyenge, amit a nem megfelelő oktatási és egészségügyi rendszer tovább súlyosbít. Sinkó szerint a minimálbér túlzott emelése veszélyes, mert a bérelmaradás egyik oka a gyengébb nemzeti hatékonyság, és a piacidegen kormányzati intézkedések tovább rontják a gazdasági helyzetet.

A globális és hazai gazdasági problémák, mint az elektromos autók iránti kereslet csökkenése és a munkaerőpiaci változások is akadályozzák a fejlődést. Sinkó rámutatott, hogy Magyarország teljesítménye trendszerűen elmarad a környező országokétól, amelyek 20-30 évvel ezelőtt még irigykedtek ránk, de most előznek minket. A munkaerő minőségét az oktatás és az egészségügy határozza meg, és ezek állapota jelentős visszaesést mutat, ami hosszú távon tovább nehezíti a gazdasági kilábalást.

Sinkó szerint Magyarország uniós és NATO-tagsága létfontosságú. Az EU-tagság évente jelentős GDP-növekedést hoz, így annak elvesztése súlyos recessziót okozna. A NATO-tagság elvesztését pedig még elképzelni sem szeretné, mivel mindkét szövetség kulcsfontosságú Magyarország geopolitikai és gazdasági stabilitása szempontjából.

Címkék:
oktatás, béremelés, egészségügy, interjú, gazdaság, elemző,