Itt az újabb kamatdöntés: senkinek nem okozott nagy meglepetést

Pénzcentrum2024. október 22. 14:37

Változatlanul hagyta az alapkamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az továbbra is 6,5%. A döntés nem okozott meglepetést, Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök szavai után biztosra vehető volt a kamatok tartása.

Az MNB két éve kezdte meg az alapkamat csökkentését, és egészen idén nyárig folyamatosan csökkent a kamat. Idén nyártól azonban már nem volt biztosra vehető, hogy a kamat tovább fog csökkenni, júliusban ugyanis új szakaszt jelentett be az MNB: ekkortól ülésről-ülésre döntenek, a kamatcsökkentések közt bármikor szünetet tarthatnak. A júliusi ülésen viszont a kedvező piaci környezetet kihasználva vágott az MNB, amit augusztusban egy szünet, szeptemberben egy újabb vágás követett. Októberben pedig újabb szünetet látunk, amely ezúttal lehet, hogy nem csak egy hónapra szól majd. A jegybank a döntései során több tényezőt is figyelembe vesz:

  • az infláció alakulása,
  • a nagy jegybankok döntései,
  • a kockázati megítélés alakulása,
  • a lakossági és a vállalati bizalom alakulása.

Az infláció várakozásoknál kedvezőbben alakult az utóbbi hónapokban, szeptemberben elérve a jegybanki célt. Noha a következő hónapokban az infláció a bázishatás miatt emelkedhet, alapvetően a vártnál enyhébb inflációs nyomást látunk Magyarországon.

Emellett a jegybank által mérlegelt másik szempont, a lakossági és vállalati bizalom nem alakul jól: a beruházások továbbra is gyengén alakulnak, a fogyasztás bár élénkül, de nem eléggé. Ez a két szempont tehát lehetővé tenné a kamatcsökkentést.

A másik két, egymással összefüggő szempont miatt viszont nem csökkenthetett kamatot az MNB. A nagy külföldi jegybankok lépései (pontosabban az ezekkel kapcsolatos várakozások) és a kockázati megítélés alakulása nem tette lehetővé a kamatcsökkentések folytatását. A befektetők azt várják, hogy a Fed nem fog gyorsan kamatot csökkenteni, ami a feltörekvő devizák várható kamatprémiumát csökkentette. Emellett van egy általános bizonytalanság is az amerikai elnökválasztás és Európa gyengélkedése miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ezek hatására a forint 400 fölé gyengült az euróval szemben, a gyenge forint pedig inflációs kockázatokat jelent, valamint visszahathat a lakossági, vállalati bizalomra is. Az MNB ezért a stabil árfolyamban érdekelt, nem volt tehát meglepő, hogy Virág Barnabás MNB-alelnök több verbális intervenciót is végrehajtott az előző hetekben. Múlt héten a Portfolio konferenciáján jelentette ki, hogy a kamatok egy darabig szinten maradhatnak, a mai döntést tehát tudni lehetett előre.

Címkék:
mnb, gazdaság, kamatdöntés, virág barnabás,