Sokkoló részlet derült ki az Airbnb tiltásról: ebbe beleremeghet a budapesti turizmus?

Portfolio2024. október 21. 19:32

2023-ban mindössze egy év alatt 32%-kal nőtt azon magán és egyéb szálláshelyek száma a fővárosban, amelyek fogadtak is vendéget - olvasható Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójának cikkében, amely a Portfolión jelent meg.

A budapesti magánszálláshelyek piacán jelentős bővülés volt tapasztalható az elmúlt évben. Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Portfolión közzétett elemzésében rámutatott, hogy 2023-ban 32 százalékkal emelkedett azon magán- és egyéb szálláshelyek száma a fővárosban, amelyek ténylegesen fogadtak vendégeket.

Az elemzés időzítése nem véletlen, hiszen a kormány nemrégiben jelentette be, hogy a megfizethető lakhatás érdekében jelentősen megemeli a budapesti Airbnb-típusú szálláshelyek adóterheit. Emellett Terézvárosban is népszavazás eredményeként 2026-tól betiltják az Airbnb-zést.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján Könnyid kiemelte, hogy 2023 végére közel 13 000 ilyen jellegű szálláshely működött a fővárosban. Ezeket több mint 8 000 szolgáltató üzemeltette, összesen mintegy 26 000 szobával és közel 60 000 férőhellyel.

A vezérigazgató fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ennél a szállástípusnál egy szoba általában egy teljes lakóegységet jelent, amit egyben ad ki a tulajdonos. Ennek következtében a tényleges fizikai szobák száma magasabb, ami magyarázza a magas férőhelyszámot. Könnyid hangsúlyozta:

Ez azt jelenti, hogy a fővárosban az Airbnb típusú szobák száma már meghaladja a szállodai szobák számát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A területi eloszlást tekintve szembetűnő koncentráció figyelhető meg. A tavalyi év során a vendégéjszakák 78 százaléka az V., VI., VII. és VIII. kerületekben realizálódott. Nem meglepő módon a szolgáltatók 70 százaléka is ezekben a kerületekben található.

Az elemzés rávilágít arra is, hogy az Airbnb-t választó vendégek jellemzően ragaszkodnak ehhez a szállástípushoz, és nem váltanak szállodai elhelyezésre. A 2023-as adatok alapján egy Airbnb vendég átlagosan 13 000 forintot költött egy éjszakára, míg egy szállodai vendég esetében ez az összeg 37 000 forint volt vendégéjszakánként.

 

Címkék:
airbnb, szálláshelyek, magán, mtü,