Válaszolt Csányi Sándor kemény üzenetére Varga Mihály: Nem következett be a várakozásunk, türelmet kérünk!

Pénzcentrum2024. október 18. 08:42

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a kamatkörnyezet javulásának elmaradása továbbra is magas költségvetési terheket eredményez, ami szükségessé teszi az adóbevételeket. A miniszter reagált Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatójának szavaira, aki élesen bírálta a kormány banki beavatkozásait, különösen a kiszámíthatatlan terheket és a banki különadó fennmaradását.

"A várakozásunk, hogy a kamatkörnyezet gyorsabban javul, nem következett be. Ez pedig a költségvetés terheit magas szinten tartja, szükség van az adóbevetelre. Ez ilyen egyszverű. Türelmet kérünk! A következő évek már arról szólhatnak, hogy a teher csökkenni fog" - mondta az ATV-nek Varga Mihály pénzügyminiszter miután Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója éles kritikákat fogalmazott meg a Portfolio által szervezett Budapest Economic Forumon. 

Az OTP-vezér többek között arról beszélt: nem jó, hogy a kormányzat folyamatosan beleavatkozik a bankok tevékenységébe. Kijelentette, nincs olyan ország, amely különböző intézkedések révén olyannyira beavatkoznának a bankok életébe, mint Magyarországon, a bankszektor terhei nemcsak magasak, hanem kiszámíthatatlanok is, Csányi szerint a legrosszabb az, hogy a legtöbbször egy adó bevezetésekor tett ígéret nem teljesül - utalt arra, hogy a banki különadó még mindig érvényben van, pedig csak időlegesnek ígérték. Furcsa logikának nevezte, hogy a bankoknak 5 százalékos kamatplafont kell bevezetniük a lakáshiteleknél, de egy szót sem hallott arról, hogy valamilyen inflációs kötelezettséget vállalna a kabinet cserébe.

Cikkeink a konferencián elhangzottakról:

Varga Mihály most kifejtette: ha megnézzük az európai országokban az elmúlt hónapokban, hetekben meghozott intézkedéseket, akkor azt látjuk, hogy mindenhol vannak olyan intézkedések, amik vagy a vállalati szektort, vagy a bankokat érintik, példaként Szlovákiát és Franciaországot emelte ki. A banki különadó kivezetésével kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta, egyetért az OTP elnökével, valóban a korábbi ígéret az volt, hogy ez az adó meg fog szűnni, lassú kivezetésre tettek most javaslatot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép: Kocsis Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
adó, otp, különadó, gazdaság, bankok, varga mihály, adócsökkentés, otp bank, csányi sándor, pénzügyminiszter, kamatok, banki kamatok,