Varga Mihály bemondta: ennyit szán a kormány a családi adókedvezmény emelésére

Pénzcentrum2024. október 17. 15:33

Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferenciájának szünetében arról beszélt, milyen költségvetési hatása lehet a gyermekek után járó adókedvezmény növekedésének.

Jövőre 200 milliárd forint lehet a költségvetési hatása a gyermekek után járó adókedvezmény növelésének Varga Mihály pénzügyminiszter szerint. Varga Mihály a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciájának szünetében beszélt a 21 pontos akcióterv egyik eleméről. Véleménye szerint a gazdasági növekedést támogatni fogja, hogy több pénz marad a családoknál.

Most történik a költségvetési tervezés és a gazdaságpolitikai csomag részleteinek kidolgozása, a program költségvetési hatásának kalkulációja.

Egyelőre előkészítési fázisban van a program. Szerinte sok függ attól, hogy mi lesz az amerikai választás kimenetele és hogyan alakul az orosz-ukrán konfliktus.

Varga Mihály szerint az államadósság csökkentését folytatni tudja a kormány. Ezt a gazdaság növekedése támogatja, miközben az infláció alacsony, 3%-os lesz. Hozzátette, hogy a kamatkiadások csökkenésén is spórol az állam. Kiemelte a forint árfolyamának alakulását, mint fontos tényezőt, hiszen az adósság egyharmada külföldi devizában van, így a hazai fizetőeszköz árfolyamának ingadozása befolyásolja az adósságrátát. Kiemelte, hogy a kormány az adósság csökkentésén dolgozik.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Elismerte, hogy bár az ígéret az volt, hogy jövőre kivezetik a banki extraprofitadót, Varga mégis a pénzintézetek türelmét kérte ennek kapcsán, mégpedig a költségvetés egyenlegének stabilizálása érdekében.

Címkék:
adókedvezmény, adó, költségvetés, gazdaság, varga mihály,