Kemény időszak vár ezekre a magyar családokra: a mini Dubajjal egyre közelebb a kényszerű kiköltözés

Pénzcentrum2024. október 17. 08:30

A rákosrendezői vasúti terület megtisztítására kiírt első tenderek iránt nagy volt az érdeklődés, de öt bontásra ítélt lakásban továbbra is lakók élnek – közölte a HVG megkeresésére az Építési és Közlekedési Minisztérium. A terület előkészítése során 27 lakást kellene kiüríteni, de öt esetben eddig nem sikerült megegyezni a lakókkal, így az ő lakhatásuk még megoldatlan.

Júniusban két pályázatot is meghirdettek a XIV. kerületi, rákosrendezői terület megtisztítására, ahol a tervek szerint egy új, „mini-Dubaj” néven emlegetett városnegyed épülhet fel a következő években. Jelenleg a beérkezett ajánlatok elbírálása zajlik, ami jelzi a verseny erősségét.

Az egyik pályázat maximum 14 milliárd forintos kerettel rendelkezik, melyből a 130 hektáros terület kármentesítését és előkészítését kell elvégezni, beleértve a fák kivágását, az épületek lebontását és a 255 ezer tonnányi hulladék elszállítását. A másik pályázat 6 milliárd forintos összegből a környezeti szennyezések feltárását és környezetvédelmi vizsgálatokat tartalmazza. Mindkét projekt határideje 24 hónap, ami további 12 hónappal meghosszabbítható.

A tervezett „mini-Dubaj” projektben az arab befektetők luxuslakásokat és irodaházakat építenének, valamint egy felhőkarcolót is. A magyar kormány több támogatást is vállalt a projekt érdekében, például infrastrukturális fejlesztéseket, kedvezményes adókulcsot, valamint a terület közvetlen értékesítését az arab beruházó részére.

A MÁV Zrt. az év első felében már elindította a szükséges intézkedéseket, hogy megkezdődhessen a terület fejlesztése, ideértve 27 lakás kiürítésének előkészítését is. Az érintett lakóknak a vasúttársaság megpróbált közös megegyezésen alapuló megoldásokat találni, ám öt lakásban jogcím nélküli lakók tartózkodnak, akik esetében a MÁV-nak nincs kötelezettsége a lakhatás megoldására, de továbbra is törekszik a helyzet méltányos rendezésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Pénzcentrumon korábban mi is gyakran foglalkoztunk a nagyszabású projekttel:

Címkék:
pályázat, luxus, kilakoltatás, beruházás, építkezés, zugló, dubaj, magyar kormány, egyesült arab emírségek,