Kiszivárgott: még több orosz gázt vásárol Magyarország, ennyi lehet a tarifa

Pénzcentrum2024. október 15. 13:33

A magyar állami MVM az idei negyedik negyedévben még több orosz gázt vesz kedvezményes áron a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül, és tárgyalások zajlanak arról, hogy a szerződésen felüli vásárlás 2025-ben is folytatódjon – jelentette be az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség kedden nyilvánosságra hozott interjújában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Portfolio információi szerint napi 11 millió köbméter körüli többlet orosz gáz vásárlásáról van szó, amely a hosszú távú szerződésen felül megérkezhet az idei negyedik negyedévben Magyarországra a Török Áramlaton át, és ez a tervek szerint a jövő évben is így lenne.

A múlt csütörtöki szentpétervári gázfórum keretében Szijjártó Péter az MVM és a Gazprom között kötött megállapodások tartalmáról csak néhány információt jelzett, de az akkor készített, kedden reggel négy darabban nyilvánosságra hozott RIA-interjúból további fontos részletek derültek ki. A csak oroszul megjelent egyik interjúrészletben a magyar külgazdasági és külügyminiszter azt mondta a megállapodások tartalmáról:

Lényegében növeljük a mennyiséget. Már aláírtunk egy (további megállapodást - a szerk.) az idei év utolsó negyedévére, amely további (gáz- a szerk.) mennyiséget takar, olyan áron, amely garantálja a versenyképes árképzést. Jelenleg tárgyalunk a jövő évre vonatkozó szerződésről.

Ahogy a RIA írja: a megállapodás a megvásárolt mennyiségek növeléséről szól, ami Szijjártó szavai szerint "A Török Áramlat gázvezeték kapacitásának köszönhetően válik lehetővé. A teljes kapacitást ki fogjuk használni, ami lehetővé teszi, hogy minden kereskedelmi szerződés keretében növeljük a mennyiséget".

A magyar külügyi tárcavezető hozzátette, hogy a Gazprommal Szentpéterváron aláírt egyetértési megállapodás a következő évekre is rögzíti a hosszú távú szerződéseket kiegészítő, versenyképes árakat garantáló megállapodások gyakorlatát.

A hírügynökség tisztázó bekezdése szerint arról van szó, hogy a 2021-ben kötött hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási szerződés keretében a déli útvonalon évi 3,5 milliárd köbméter gázt vásárol az MVM a Gazpromtól, ami napi 12,3 millió köbméter körüli átlagos mennyiségre jön ki. Ezt egy 2022 augusztusi megállapodás nyomán napi 5,8 millió köbméteres mennyiséggel egészítették ki a felek szeptember 1-től, és a 2023 márciusi moszkvai látogatása nyomán Szijjártó azt jelentette be, hogy ezt a napi plusz mennyiséget fenntartják.

Ezután jött tehát a mostani bejelentés a napi többletmennyiség további növeléséről. Ez a Portfolio információi szerint azt jelenti, hogy a napi 5,8 millió köbméteres plusz vásárlást napi 11 millió köbméterre növelték.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Török Áramlat Törökországon, Bulgárián és Szerbián át halad, orosz gázt szállít és a kiskundorozsmai interkonnektor ponton lép be Magyarországra. Ennek a pontnak a fizikai gázforgalma (orosz gázvásárlása) eddig is nettó 22,5 millió köbméter körül alakult, de ahogy egy közelmúltbeli cikkben megírtuk: ebből a hosszú távú szerződésen felüli 11 millió köbméteres mennyiség közel tucatnyi gázkereskedő adás-vételét takarta. Szijjártó mostani jelzése arra utal, hogy ezt a 22,5 millió köbméter körüli napi kapacitást teljes egészében az MVM foglalja le.

Így a hosszú távú szerződésben rögzített napi 12 millió köbméter körüli mennyiségen felül információink szerint további közel 11 millió köbméter körüli napi orosz gázvásárlás lehetőségéről szól a friss, idei negyedik negyedévre szóló megállapodás, amit kedvezményes áron kap a magyar cég. Emellett ahogy jelezte a tárcavezető: arról szólnak a tárgyalások, hogy 2025-ben is folytatódjon ez a napi 11 millió köbméteres többlet vásárlás, a piaci környezet függvényében.

Címlapkép forrása: MTI/Bodnár Boglárka

Címkék:
gáz, gazdaság, import, mvm, földgáz, orosz,