Így zárják majd el szépen az EU-s pénzcsapokat: egy korszak érhet véget, az nagyon kemény lesz

Pénzcentrum2024. október 15. 09:31

A magyar gazdaság jelenlegi korrekciós időszakát és az Európai Unió iparpolitikai irányváltását elemzi Bod Péter Ákos közgazdász a Portfolio hasábjain. A szerző szerint a kormány növekedési céljainak eléréséhez már most is elkerülhetetlen a külső hitelfelvétel és nagyberuházások bevonása, miközben az EU egyre inkább a nemzeti szintű gazdasági szuverenitás korlátozása felé halad.

Bod Péter Ákos a magyar gazdaság és gazdaságpolitika jelenlegi helyzetét, valamint az európai uniós iparpolitikai irányváltást elemzi. Ebben többek között kiemeli, hogy az elmúlt évek gazdasági túlfűtöttsége és inflációs hulláma után a magyar gazdaság egy korrekciós időszakot él meg. A kormány növekedési céljai eléréséhez azonban szükség külső hitelfelvételre és működőtőke bevonására, mivel az uniós források korlátozottak a jogállamisági problémák miatt. Emellett a gazdasági növekedés elérése érdekében iparpolitikai intézkedések, nagyberuházások és állami beavatkozások szükségesek.

A cikk arra is kitér, hogy az Európai Unió versenypolitikai és iparpolitikai irányváltása a tagállami szintű gazdasági szuverenitás szűkítését célozza. Az új uniós irányvonalak a globális verseny kihívásaira válaszolva a termelési kapacitások konszolidációjára és a nagyobb gazdasági szereplők támogatására koncentrálnak. E folyamat során Magyarország helyzete kihívásos, mivel az eddigi nemzeti szintű beavatkozások és támogatások hosszú távon gyakorlatilag nem fenntarthatók, aminek következtében valamifajta alkalmazkodásra lesz szükség az EU szintű iparpolitikai intézkedésekhez.

Címkék:
gazdaság, elemzés, közgazdász, piacelemzés,