Esik szét a magyar ipar? Elképesztő számok érkeztek a termelésről, ennek meglesz a böjtje

Pénzcentrum2024. október 15. 08:30

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 augusztusában. A feldolgozóipari alágak közül háromban nőtt, tízben visszaesett a termelés. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júliusához viszonyítva 0,5%-kal mérséklődött.

2024. augusztusban az ipari termelés volumene 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt augusztusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) Az ipari export volumene 6,3%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 30%-át képviselő járműgyártás kivitele 14,0, a 15%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 11,3%-kal esett vissza.

Az ipar belföldi értékesítése 7,3, a feldolgozóiparé 10,6%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (94%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 10,2%-kal kisebb, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 10,6, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,2%-kal nagyobb volt.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23%-át képviselő járműgyártás volumene 12,4%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 16,5, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 8,8%-kal csökkent. A 11%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 15,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 24,0, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 15,0%-kal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés 9,8%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 13,2%-kal kisebb volt a 2023. augusztusinál. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 19,7, a számítógép, perifériás egység gyártása 0,4%-kal csökkent.

Az előző havi bővülés után a feldolgozóiparból 16%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,2%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest, ami a hazai eladások növekedésének és a kivitel csökkenésének az eredője. A legnagyobb (22%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 5,6%-kal bővült az előző év augusztusához viszonyítva. Öt alágazatban nőtt még a termelés, 6,2 és 24% közötti mértékben, a legerőteljesebben a malomipari termék, keményítő gyártásában, a legkevésbé az tejfeldolgozásban. A többi öt alágazatban 1,2 és 23% közötti mértékben csökkent a kibocsátás, a leginkább a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 5,3, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 20%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A 4,8%-os súlyt adó vegyi anyag, termék gyártásában folytatódott a növekedés, augusztusban 5,3%-kal bővült a kibocsátás az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz viszonyítva. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 24%-kal a kisebb súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása esett vissza, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarország minden régiójában csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest: a legnagyobb mértékben, 14,7%-kal Pest régióban, a legkevésbé, 3,8%-kal Dél-Dunántúlon. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 10,9%-kal visszaesett 2023 augusztusához mérten. Az új belföldi rendelések 14,5, az új exportrendelések 10,2%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 26%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 3,8%-kal csökkent. Az összes értékesítés 62%-át adó külpiaci eladások volumene 4,6, a 38%-ot képviselő hazai értékesítésé 2,9%-kal mérséklődött.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben, 12,6%-kal a villamos berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 7,5%-kal csökkent. Egy alágban stagnált, háromban nőtt a termelés volumene, 1,6 és 5,5% közötti mértékben, a leginkább az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában.

Címkék:
ksh, gazdaság, adatok, ipar, termelés, értékbecslés,