Fontos határidőkre figyelmeztet a NAV: sokakat érint, érdemes átnyálazni

24.hu2024. október 14. 17:31

Fizetendő járulékok 2025. január 1-től címmel tájékoztatót tett közzé hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - írta meg a 24.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn közzétette tájékoztatóját a 2025. január 1-jétől fizetendő járulékokról. A dokumentum részletesen ismerteti a biztosítottak által teljesítendő kötelezettségeket, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék változásait.

A tájékoztató kiemeli, hogy a biztosítottak két fő járulékot kötelesek fizetni: a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot, valamint bizonyos esetekben a 10 százalékos nyugdíjjárulékot. Ez utóbbi kizárólag az álláskeresési támogatásban részesülőkre és az egyházi jogi személyekre vonatkozik, az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személyek után. Fontos megjegyezni, hogy ez a járulékfizetési rendszer már 2020. július 1. óta érvényben van, felváltva a korábbi, összetettebb struktúrát.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék tekintetében változás lép életbe - a NAV közleménye szerint 2025 januárjától ez az összeg napi 390 forintra, illetve havi 11 800 forintra emelkedik. Ez napi szinten 10 forintos, havi viszonylatban pedig 500 forintos növekedést jelent a korábbi időszakhoz képest.

A tájékoztató hangsúlyozza, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek biztosítotti jogviszonnyal. Ebbe a kategóriába tartoznak azok, akiknek nincs munkaviszonyuk, nem folytatnak egyéni vagy társas vállalkozói tevékenységet, nem minősülnek biztosított őstermelőnek, nem részesülnek álláskeresési támogatásban, és egyéb módon sem jogosultak az egészségügyi ellátások igénybevételére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A NAV által közzétett információk segítik az érintetteket abban, hogy tisztában legyenek a rájuk vonatkozó járulékfizetési kötelezettségekkel, és felkészülhessenek a 2025-ös év változásaira.

Címkék:
NAV, adó, járulék, tájékoztató, vámhivatal,