Egyre kevesebb magyar ajánlja fel az adója 1%-át a hazai szervezeteknek

Pénzcentrum2024. október 14. 09:11

Az idei évben 60 ezerrel kevesebb adófizető ajánlotta fel személyi jövedelemadója 1%-át civil szervezeteknek, ami azt jelenti, hogy a jogosultaknak kevesebb mint fele élt ezzel a lehetőséggel. Egy kutatás szerint a csökkenés hátterében a bizonytalanság, bizalmatlanság és tájékozatlanság áll - derült ki az InfoRádió interjújából.

A Magyar Fundraising Akadémia és a Human Dialog által végzett reprezentatív kutatás eredményei alapján a jogosultaknak mindössze 35-45%-a ajánlotta fel adója 1%-át. A kutatás célja az volt, hogy feltárja, miért csökken a felajánlási hajlandóság, és hogyan választanak civil szervezeteket az adományozók.

Dömötör Károly, a Human Dialog operatív vezetője elmondta, hogy idén nem érte el az 1,8 millió főt a felajánlók száma, míg korábban növekvő tendencia volt megfigyelhető. A tehetősebb adófizetők viszont nagyobb arányban ajánlanak fel. Idén körülbelül 17 milliárd forint kerül civil szervezetekhez, és hasonló összeget kapnak az egyházak és vallási felekezetek. Összesen 29 933 civil szervezet részesül ezekből a felajánlásokból.

A kutatás a visszaesés okait is vizsgálta, és sok megkérdezett a bizonytalanságot és tájékozatlanságot emelte ki. Dömötör szerint sokan nem tudják, mekkora jelentősége van a felajánlásoknak, illetve hogyan kell élni a lehetőséggel. Emellett sokan kételkednek abban is, hogy a pénz valóban eljut-e a megfelelő helyre.

A legnépszerűbb felajánlási célok között hagyományosan a gyermekegészségügyet támogató szervezetek, valamint az állatmenhelyek és állatvédelmi szervezetek szerepelnek. Idén a legtöbb támogatást a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány kapta, amelynek 36 978 felajánló összesen több mint 416 millió forintot adományozott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatásból az is kiderült, hogy a felajánlók többsége magasabb iskolai végzettségű, és elsősorban Budapesten vagy annak környékén él. Az emberek több információt szeretnének kapni arról, mire használják fel a civilek a felajánlott összegeket, és a válaszadók 60%-a fontosnak tartja, hogy tisztában legyen a szervezetek terveivel.

A felajánlások egyenként átlagosan már 10 ezer forintot jelentenek, ami egy-egy szervezet számára évente több millió forint támogatást hozhat. A kutatás szerint 52%-uk támogatná, hogy a jelenlegi 1%-nál magasabb összeget lehessen felajánlani, és 39% több szervezetnek is adományozna, ha erre lehetősége lenne.

Címkék:
pénz, adó, adomány, kutatás, magyarok, felajánlás, adótámogatás, szervezet,