Csúnya vége lehet az EU-s büntetővámoknak: eláraszthatják Magyarországot az akkugyártók

Pénzcentrum2024. október 14. 09:52

Az magyar kormány határozottan ellenzi az Európai Unió által a kínai elektromosautó-gyártókra kivetett büntetővámokat, de nem feltétlenül azért, mert félnek a magyar akkumulátoripar összeomlásától. A szakértők szerint inkább az a forgatókönyv valószínű, hogy a kínai gyártók a termelésüket egyre inkább Európába, így Magyarországra helyezhetik át a szankciók miatt. Ugyanakkor, Kína stratégiája változhat, és a Kommunista Párt akár visszavonhatja terjeszkedési terveit is - írja a 24.hu.

Az Európai Bizottság (EB) tavaly vizsgálatot indított, mert úgy ítélték meg, hogy a kínai állami támogatások torzítják az elektromosautó-piacot. Ennek következtében az EU idén nyáron ideiglenes büntetővámot vezetett be a Kínából érkező elektromos járművekre, amely akár 35,3 százalékig is terjedhet.

A vámok differenciáltak a cégek együttműködési hajlandósága alapján, és több kínai autógyártó, mint például a BYD és a Geely, jelentős terhet visel emiatt. A vámokat néhány uniós ország, köztük Magyarország és Németország, élesen ellenezte.

Magyarország számára fontos, hogy a büntetővámok kizárólag a Kínában készült autókra vonatkoznak, így a hazai összeszerelésű járműveket és azok alkatrészeit nem érintik. A vámok miatt Kína válaszul hasonló intézkedéseket tehet az európai cégekkel szemben, ami súlyos következményekkel járhat a kétoldalú kereskedelemre.

Címkék:
európa, büntetés, európai unió, elektromos autó, gazdaság, kereskedelem, vám, eu, kína, BYD,