Brutál veszteségben az MNB: most kiderült, ezen bukott százmilliárdokat a magyar jegybank

Pénzcentrum2024. október 11. 09:02

Az MNB az első félévben 386,2 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, főként a magas kamatok miatt, bár a deficit csökkent az előző évhez képest. A jegybank tőkehelyzete ugyan javult, de továbbra is negatív tartományban van, részben a forintgyengülésből származó nyereségeknek köszönhetően.

Az első félévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 386,2 milliárd forintos veszteséget jelentett, főként a magas kamatok miatt, amelyeket a 2022-23-as időszakban az infláció megfékezésére és a forint stabilizálására emeltek meg. Bár szeptemberre az alapkamat 18%-ról 6,5%-ra csökkent, a kamatfizetések miatt az MNB továbbra is veszteséges, de mérséklődő mértékben - írja a Népszava.

Tavaly a jegybank rekordveszteséget, 1763 milliárd forintot halmozott fel. A jegybank tőkéje már negatívba fordult, és 2023-ra mínusz 1855 milliárd forintot mutatott. Bár a pénznyomtatással fedezhetnék a veszteségeket, ez inflációt gerjesztene, így a költségvetésnek kellett volna állnia a hiányt. Ehelyett az MNB az Európai Központi Bank jóváhagyásával negatív tőkével is működhet, a jövőbeni nyereséget pedig a tőke helyreállítására kell fordítania.

Az idei féléves veszteség 613 milliárddal csökkent az előző évhez képest, részben a kamatcsökkentések miatt. Az MNB továbbra is 435 milliárdot vesztett a kamatmérlegen, de a forintgyengülés 93 milliárdos nyereséget hozott. A tőkehelyzet javult, mínusz 1765,9 milliárdra csökkent, ami jobb a tavaly év végi mínusz 1855 milliárdnál.

Címlapkép: Hegedüs Róbert, MTI/MTVA

Címkék:
mnb, jegybank, gazdaság, jelentés, veszteség, mínusz, magyar nemzeti bank, kamatok,