Befékezett az infláció, mi következik most? Sokáig már nem maradnak így az árak

Pénzcentrum2024. október 11. 17:02

A 2022 végi és 2023 eleji inflációs csúcsokhoz képest a tavalyi év elejétől kezdődően jelentősen lelassult Magyarországon az árszínvonal-emelkedés üteme. 2024-ben már 4% alatti inflációs adatokat láthattunk éves szinten mérve, egyedül júliusban ugrott 4,1%-ra nagyrészt egy infláció számítási-módszertani ok, a bázishatás miatt - írja az Oeconomus.

Csillapodott idén az élelmiszer-infláció is, a KSH adatai szerint a tavalyi év azonos időszakához képest 0,7-3,6% között nőttek átlagosan a fogyasztói árak idehaza. Az inflációt elsősorban nem a termékek, hanem a szolgáltatások árai hajtják.

Ami a kilátásokat illeti:

  • a jelenlegi információk alapján októbertől gyorsulhat ismét a hazai infláció, év végére 4% fölé kerülhet az árszínvonal-romlás, megközelítve az 5%-ot.
  • 2024 éves átlagában az infláció 3,7-4% között alakulhat (2022 éves átlag: 14,5%, 2023 éves átlag: 17,6%).
    Az Európai Unió 27 tagállamának átlagában az idei első nyolc hónapban 2,7% körül alakult az infláció.

A legújabb, augusztusi inflációs adatokat vizsgálva legnagyobb mértékben Romániában, Belgiumban és Lengyelországban nőttek átlagosan a fogyasztói árak egy év alatt. Magyarország az európai uniós rangsornál az első ötöd végén foglalt helyet az augusztusi inflációs szintet tekintve. A teljes cikk itt olvasható.

 

Címkék:
árak, drágulás, infláció, gazdaság, fogyasztás, árszínvonal, inflációs adat, infláció mértéke,