Valaki most tudta meg 50 millióval tartozik 3 millió helyett: itt a Buda-Cash-botrány újabb fejleményei

Telex2024. október 10. 09:11

Az egykori Buda-Cash ügyfelek számára végre dereng a fény az alagút végén. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. tájékoztatása szerint megkezdődött a Saxo Banknál őrzött értékpapírok és bizonyos pénzeszközök visszaszolgáltatása. Az Equilor Befektetési Zrt. közreműködésével zajló folyamat során az ügyfeleket levélben és telefonon értesítik a vagyonkiadás részleteiről- írta a Telex.

A kártalanítás azonban nem minden ügyfél számára jelent megoldást. Sokan még mindig várnak az értesítésre, míg mások, az úgynevezett "negatív egyenlegesek" csoportja, újabb kihívásokkal szembesül. Ez utóbbi csoport helyzete a 2015-ös "frankageddon" eseményeire vezethető vissza, amikor a svájci frank árfolyama váratlanul megerősödött.

A PSFN megerősítette, hogy az elmúlt négy hónapban mintegy 1,5 milliárd forint értékű ügyféleszköz kiadására került sor. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy még mindig jelentős számú ügyfél nem rendelkezett a kiadható vagyona felett, annak ellenére, hogy többször is megkeresték őket.

A "negatív egyenlegesek" helyzete különösen összetett. A Saxo Bank 2015-ös átárazása miatt sokan hatalmas veszteségeket szenvedtek el. A PSFN álláspontja szerint ezek a követelések jogszerűek, és a felszámolási vagyon részét képezik. Ennek megfelelően a követelésállományt külső követeléskezelőknek adták át.

Az érintett ügyfelek azonban vitatják ezt az álláspontot. A "Saxo bank károsultak" Facebook-csoport szerint már két jogerős bírósági végzés is született magánszemély ügyfelek javára. Érvelésük szerint, mivel a Saxo Bank nem jelentkezett be hitelezőként a felszámolás során, a követelések nem jogosak.

A helyzet jogi szempontból rendkívül bonyolult. Míg egyes ügyfelek a követelések behajtását sürgetik, mások a már lefoglalt pénzeszközeikből is visszaigényelnének. A károsultak ügyvédei szerint tartalékot kellene képezni arra az esetre, ha a "negatív egyenlegesek" megnyernék a folyamatban lévő pereket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az ügy immár közel egy évtizede húzódik, és rendkívül megterhelő az érintettek számára. Sokan attól tartanak, hogy az ügyfelek egy része nem ismeri kellően a jogi eljárásokat, és megijedve a követelésektől, hajlandó lehet fizetni. A károsultak szerint tisztességes megoldás lenne, ha az ügyfelek helyzetét a jogerős bírósági döntésekkel összhangban rendeznék, és erről széles körű tájékoztatást kapnának az érintettek.

A Buda-Cash-botrány utóélete rávilágít a pénzügyi rendszer sebezhetőségére és a befektetővédelem fontosságára. Az ügy lezárása nemcsak az érintett ügyfelek, hanem a pénzügyi szektor iránti bizalom helyreállítása szempontjából is kulcsfontosságú lenne.

Címkék:
bank, buda, gazdaság, hitelkárosult,