Rengeteg magyar autós lélegezhet fel hamarosan: eltűnnek ezek a bosszantó járművek az utakról

Pénzcentrum/MTI2024. október 10. 21:37

Az ütemesen végzett őszi munkáknak köszönhetően október első hetéig befejeződött a napraforgó betakarítása, és végéhez közeledik a kukoricáé is. A termény tárolásához a raktárkapacitás biztosított - tájékoztatott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön a szaktárca közleményében.

Még június végén figyelmeztetett arra Nagy István agrárminiszter, hogy országszerte zajlik az aratás, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek, ami fokozott figyelmet követel minden járművezetőtől. "A balesetek elkerülése és a biztonságos közlekedés érdekében tanúsítsunk fokozott türelmet a kombájnokkal, valamint a traktorokkal, szállítójárművekkel szemben, és ezeket észlelve óvatosabban közlekedjünk" - fogalmazott a miniszter. Az aratás végével már sokkal kevesebb ilyen mezőgazdasági járművet kell majd kerülgetnie a magyar autósoknak az utakon. 

Feldman Zsolt ismertette azt is, hogy az idei aszály a kukoricánál okozta a legnagyobb károkat, de a többi növényfajt is megviselte. A hektáronkénti hozamok ennek megfelelően csökkentek a korábbi időszakokhoz képest. A közleményben részletezték, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján a napraforgó betakarítása fejeződött be legkorábban.

A napraforgó népszerűsége továbbra is erős, az idei 680 ezer hektáros terület a tavalyi adatot és az elmúlt öt év átlagát is meghaladja. Ezt a kultúrát is megviselte a nyári aszály, de a kukoricához képest kisebb mértékű károk keletkeztek. Országosan 2,5 tonna/hektár (t/ha) hozam alakult ki, ami 13 százalékkal alacsonyabb a tavalyi értéknél és 4,9 százalékkal marad el az elmúlt öt év átlagától. Az egyes vármegyék között lényeges eltérések vannak, a hektáronkénti hozamokban nagy szórás (1,8 t/ha-tól 3 t/ha-ig) mutatkozik.

A kukoricához hasonlóan a dunántúli vármegyék jellemzően kedvezőbb, míg a dél-alföldi és a közép-magyarországi vármegyék gyengébb hozamokat produkáltak. Az összes napraforgótermés meghaladja az 1,7 millió tonnát, ami - a kedvezőtlen idei időjárás ellenére - az elmúlt öt év átlagát kis mértékben meghaladja - írta a szaktárca közleményében.

A kukoricát a területek négyötödéről már betakarították, a 874 ezer hektáros idei területen az országos termésátlag eddig 5,6 t/ha körül alakul. A nyári aszály a kukoricát viselte meg legjobban, ennek következtében az idei termésátlag jelentős mértékben elmarad a tavalyi és az elmúlt öt év termésátlagaitól is. A legkedvezőbb - 7,5 t/ha körüli - átlagokat a nyugat-dunántúli vármegyékből jelentették, a legalacsonyabbakat - 3,5-4 t/ha körüli átlagokat - pedig a dél-alföldi és a pesti vármegyékből. A hektáronkénti hozamok és a terület alapján idén összesen 4,9 millió tonnás kukoricatermés valószínűsíthető - közölte a szaktárca.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kedvező hír, hogy idén a szója 112 ezer hektáros termőterülete lényegében megduplázódott a tavalyi területhez és az elmúlt öt év átlagához képest is. A többi őszi betakarítású szántóföldi növényhez hasonlóan a szójánál is látszik a nyári aszály kedvezőtlen hatása, a 2,3 t/ha-os országos termésátlag elmarad a tavalyi és az elmúlt öt év átlagos hozamadataitól is.

Ugyanakkor a betakarított terület növekedésének köszönhetően a szója idei összes terméseredménye csaknem 50 százalékkal magasabb a tavalyinál és 60 százalékkal meghaladja az elmúlt öt év átlagos termését is. A szója vetésforgóban betöltött szerepe jelentősen emelkedett, ami komoly segítséget adhat a hazai fehérjetakarmány-deficit csökkentéséhez - tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Címkék:
autó, munka, gazdaság, magyar, mezőgazdaság, agrárium, jármű, betakarítás, aszály, agrár, traktor,