Egyre fojtogatóbb a gazdasági környezet: hamarosan szünetelhet a kamatcsökkentési ciklus

Pénzcentrum2024. október 10. 14:01

A szeptember vége óta bekövetkezett változások nyomán a kamatpolitika módosítására vonatkozó döntési lehetőségek egyértelműen a kamatcsökkentési ciklus felfüggesztése felé tolódtak – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Reutersnek adott interjújában.

Ez már a második alkalom rövid időn belül, hogy Virág a kamatcsökkentési várakozásokat próbálja mérsékelni, hiszen korábban a Bloombergnek is hasonló nyilatkozatot tett. A csütörtök délelőtti nyilatkozatában még határozottabban utalt arra, hogy a következő kamatdöntő ülésen inkább a kamatcsökkentési szünetelés irányába mozdulhatnak el.

Virág Barnabás a változó körülményekkel magyarázta ezt az irányváltást. Elmondta, hogy a szeptember vége óta kialakult fejlemények több tényező mentén is jelentős hatással voltak a monetáris döntéshozatalra. Az MNB alelnöke kiemelte, hogy a közeljövőben hozandó döntések lehetőségei érezhetően szűkültek, és külön hangsúlyozta, hogy a szigorú pénzügyi politika továbbra is kulcsfontosságú.

  • A megváltozott környezetet illetően az alábbi tényezőket emelte ki:
  • A geopolitikai feszültségek fokozódása.
  • Az emelkedő nyersanyagárak.
  • Az amerikai kamatokra vonatkozó kilátások felfelé módosulása.
  • A feltörekvő piacokon tapasztalható kockázatvállalási hajlandóság visszaesése.

Virág szerint ezek mind hatással vannak az inflációs kilátásokra, ami miatt még fontosabb a fegyelmezett monetáris politika fenntartása.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapfotó: Purger Tamás, MTI/MTVA 

Címkék:
mnb, politikus, kamatcsökkentés, politika, monetáris tanács, monetáris politika, virág barnabás,