Tiszta vizet öntöttek a pohárba: ekkora az esély a recesszióra az USA-ban

Pénzcentrum2024. október 7. 20:45

A Goldman Sachs csökkentette az amerikai recesszió esélyét, miután a legfrissebb foglalkoztatási adatok a vártnál kedvezőbben alakultak. A Wall Street-i pénzügyi óriás elemzői szerint a munkaerőpiac erősödése és a gazdasági kilátások javulása miatt kisebb a valószínűsége egy esetleges gazdasági visszaesésnek az Egyesült Államokban.

A Goldman Sachs öt százalékponttal, 15%-ra mérsékelte annak esélyét, hogy az Egyesült Államok a következő egy évben recesszióba kerül. A döntés hátterében a legutóbbi, meglepően pozitív foglalkoztatási jelentés áll. Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteki közlése szerint szeptemberben hat hónapja a legnagyobb mértékben nőtt a munkahelyteremtés, miközben a munkanélküliségi ráta 4,1%-ra csökkent - írta meg a Reuters.

Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető amerikai közgazdásza vasárnapi elemzésében úgy fogalmazott: 

A szeptemberi foglalkoztatási jelentés visszaállította a munkaerő-piaci narratívát, és csillapította a munkaerő-kereslet túl gyors gyengülésével kapcsolatos félelmeket, amelyek a munkanélküliségi ráta emelkedő tendenciáját vetítették előre.

A Wall Street-i brókercég fenntartotta korábbi előrejelzését, miszerint egymást követő 25 bázispontos csökkentésekkel 2025 júniusára 3,25-3,5 százalékos végkamatot érhet el a Federal Reserve. Hatzius hozzátette: 

Most már sokkal kisebb kockázatát látjuk egy újabb 50 bázispontos kamatcsökkentésnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Federal Reserve szeptemberben 50 bázisponttal, 4,75%-5,00%-os sávba csökkentette irányadó kamatlábát, ami 2020 óta az első kamatcsökkentés volt. A pénzügyi piacok a foglalkoztatási jelentés hatására jelentősen megemelték a novemberi negyed százalékpontos csökkentés esélyét, a CME Group FedWatch eszköze szerint 71,5%-ról 95,2%-ra.

A Goldman Sachs elemzői szerint, bár a foglalkoztatási számok volatilisek voltak, valószínűleg névértéken vehetők, mivel nincsenek egyértelmű jelek további tartós negatív revíziókra. "Tágabb értelemben nem látunk nyilvánvaló okot arra, hogy a munkahelyek növekedése közepes legyen egy olyan időszakban, amikor a nyitott álláshelyek száma magas, és a GDP erőteljesen növekszik" - magyarázta Hatzius.

A brókercég ugyanakkor figyelmeztetett, hogy október különösen bonyolult hónap lehet a munkaerőpiacon. Egy hurrikán és egy nagyobb sztrájk is azzal fenyeget, hogy nyomást gyakorol a bérszámfejtésre, ami átmenetileg torzíthatja a foglalkoztatási adatokat.

Címkék:
foglalkoztatás, amerika, adatok, jelentés, foglalkoztatottság, recesszió, amerikai egyesült államok, amerikai,