Ismét lecsapott a NAV: 260 millió forint értékű csempészárut fogott a hivatal

Pénzcentrum2024. október 7. 13:33

Ismét sikeresen összedolgozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi és rendészeti szolgálati ága, minek eredményeként lecsaptak a cigicsempészekre. A nyomozók információi vezették el a Bevetési Igazgatóság járőreit a nagy mennyiségű, zárjegy nélküli cigarettához. Az ukrán csempészek elfogásuk előtt épp a főváros felé haladtak az M1-es autópályán. 

A pénzügyőrök Komárom-Esztergom vármegye területén állták útját a két, fehér színű szlovák rendszámú kisteherautónak. Az autók egymást követve közlekedtek, amikor az egyiket a Concó pihenőbe kiterelték az egyenruhások.

A konvoj másik egységét a Harkályos pihenőhelyre navigálták le az autópályáról. Az okmányok szerint az ukrán sofőrök Szlovákiából hozták a rakományként feltüntetett alumínium képkereteket. A rakterek átvizsgálásakor kiderült, hogy a bejegyzés valótlan, szó sincs rámákról, ezzel szemben többszázmillió forint értékű Marlboro és Rothmans márkájú, zárjegy nélküli dohánytermék volt a szállítmány. Az egyik járműplató 54 ezer dobozt, míg a másik 66 ezer doboz adózatlan füstölnivalót rejtett.

A két autóban összesen több mint 260 millió forint értékű adózatlan dohányterméket számláltak a pénzügyőrök, ezzel a terheltek tetemes adót vontak el a központi költségvetésből.

Az egyenruhások - a további eljárás lefolytatása érdekében - a két férfit elállították, majd a NAV Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóság pénzügyi nyomozóinak átadták. Az ügyben költségvetési csalás bűncselekmény gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A gyanúsítottakat őrizetbe vették és letartóztatásukat kezdeményezték az illetékes bíróságnál, emellett az elkövetők jövedéki törvénysértés miatt is számíthatnak bírság kiszabására.

Címkék:
NAV, adó, csempészet, cigi, bűnügy, vámhivatal, bűnügyi hírek,