Brutál üzemanyagdrágulás érheti el Magyarországot? Kezd tisztulni a kép

Pénzcentrum2024. október 7. 21:14

Az olajárak jelentős emelkedést mutattak hétfőn, miután a Brent nyersolaj ára megközelítette a hordónkénti  80 dolláros szintet. A múlt heti, 2023 eleje óta tapasztalt legmeredekebb heti áremelkedés hátterében a közel-keleti konfliktus esetleges kiterjedésétől és a régió olajexportjának lehetséges zavarától való félelem áll.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése 1,7 százalékkal, 79,35 dollárra emelkedett hordónként, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj ára 1,9 százalékkal, 75,78 dollárra ugrott. A múlt héten a Brent több mint 8 százalékkal, a WTI pedig 9,1 százalékkal drágult - közölte a Reuters.

Az áremelkedés fő oka az a lehetőség, hogy Izrael csapást mérhet az iráni olajipari infrastruktúrára válaszul az október 1-jei rakétatámadásra. A konfliktus eszkalálódásának veszélye ellensúlyozta a keresleti oldal nyomását, ahogy azt Priyanka Sachdeva, a Phillip Nova elemzője megjegyezte.

A feszültség tovább nőtt, amikor az Irán által támogatott Hezbollah rakétái hétfőn kora reggel becsapódtak Izrael harmadik legnagyobb városába, Haifába. Izrael eközben készen áll arra, hogy kiterjessze szárazföldi támadásait Dél-Libanonba, ami a konfliktus további eszkalálódásához vezethet.

Az ANZ Research szerint azonban az olajellátásra gyakorolt azonnali hatás várhatóan csekély lesz.

Az iráni olajlétesítmények elleni közvetlen támadást látjuk a legkevésbé valószínű válaszlépésnek Izrael lehetőségei között

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 - írták elemzésükben, hozzátéve, hogy az OPEC napi 7 millió hordónyi tartalékkapacitása pufferként szolgálhat.

Az OPEC+ decembertől növelni tervezi a kitermelést, hogy ellensúlyozza a gyenge globális kereslet miatt csökkenő árakat. Elemzők szerint az OPEC+ rendelkezik elegendő tartalék kapacitással az esetleges iráni kiesés pótlására, de nehézségekbe ütközne, ha Irán a szomszédos öböl menti országok létesítményeit támadná meg.

John Evans, a PVM olajbróker cég szakértője szerint bár a konfliktus erős érzelmeket váltott ki az olajpiacon, a makrogazdasági megfontolások visszafogták a globális kereslet növekedésével kapcsolatos várakozásokat. Ennek eredményeként az olajárak jelenleg körülbelül 10 dollárral alacsonyabbak, mint a konfliktus kezdetekor egy évvel ezelőtt.

Címkék:
benzin, árak, gazdaság, konfliktus, olaj, opec, félelem, izrael, brent olaj,