Aggasztó jelentés, egyre nagyobb bajban Németország: ezt mi is keményen meg fogjuk érezni

Pénzcentrum2024. október 7. 18:14

A német ipari megrendelések augusztusban jelentősen csökkentek, ami tovább erősíti az aggodalmakat Európa legnagyobb gazdaságának feldolgozóipari szektorával kapcsolatban. A vártnál nagyobb visszaesés arra utal, hogy a német gazdaság továbbra is nehézségekkel küzd, és a közeljövőben sem várható jelentős javulás.

A német szövetségi statisztikai hivatal hétfői közlése szerint az ipari megrendelések 5,8%-kal csökkentek augusztusban az előző hónaphoz képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított alapon. Ez jóval meghaladja az előrejelzett 2,0%-os csökkenést.

Ralph Solveen, a Commerzbank vezető közgazdásza szerint "a mai adatok megerősítik, hogy a német ipari termékek iránti kereslet tovább gyengült". "Ez arra utal, hogy a német gazdaság a legjobb esetben is stagnálni fog az év második felében".

Az augusztusi negatív eredményt részben a magyarázza, hogy júliusban rendkívül nagy megrendeléseket adtak le közlekedési eszközökre, például repülőgépekre, hajókra, vonatokra és katonai járművekre. Ha ezeket a nagy megrendeléseket nem vesszük figyelembe, az augusztusi új megrendelések 3,4%-kal voltak alacsonyabbak, mint júliusban - tudósított a Reuters.

A statisztikai hivatal felfelé módosította a júliusi adatot, amely a korábbi 2,9%-os növekedés helyett 3,9%-os bővülést mutat az előző hónaphoz képest. A korrekciót a vállalatok által késve bejelentett jelentős mennyiségű megrendelés indokolta.

A külföldi megrendelések 2,2%-kal csökkentek augusztusban. Az euroövezeten kívüli megrendelések 3,4%-kal nőttek, míg az euroövezetből származó megrendelések 10,5%-kal estek vissza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Thomas Gitzel, a VP Bank vezető közgazdásza rámutatott, hogy a Németország gazdasága nagymértékben függ a külföldi megrendelésektől. "Ha ezek elmaradnak, az egész gazdaság szenved" - mondta Gitzel.

A legfrissebb adatok szerint Németország feldolgozóipara szeptemberben az elmúlt egy év leggyorsabb ütemében zsugorodott. A termelés, az új megrendelések és a foglalkoztatás erőteljes visszaesése miatt a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) is jelentősen romlott.

Az elemzők szerint a mutatók a következő hónapokban is gyenge keresletre utalnak, ami azt jelzi, hogy a német gazdaság továbbra is kihívásokkal néz szembe. Az élénkülés várhatóan csak jövőre indulhat meg, de az is valószínűleg szerény mértékű lesz.

Címkék:
gazdaság, németország, növekedés, német, ipar,