Újra Magyarországot fenyegeti a recesszió réme: ebből nehéz lesz kimászni, egyre rosszabb a helyzet

Pénzcentrum2024. október 4. 21:01

A vártnál sokkal gyengébb ipari termelés adat, és a gyenge külső konjunkturális helyzet együttesen növeli annak esélyét, hogy recesszióba süllyed a magyar gazdaság - elemzett Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. 

Egyre súlyosabb válságban a magyar gazdaság, a legfrissebb példája ennek a forint hanyatlása. De továbbra is szenved a hazai ipar a ma reggel megjelent ipari termelési statisztikák szerint. A recessziót mutató tavalyi évhez képest további visszaesést láttunk eddig idén is, egyedül februárban mért a KSH növekedést év/év alapon. Az augusztusi statisztika javulást mutat ugyan az előző hónap 6,4% százalékos éves visszaeséséhez képest, de ez nagyrészt a tavalyi évi alacsony bázisnak köszönhető - kommentálta a friss adatokat Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. 

A továbbra is várt alatt alakuló lakossági fogyasztás, illetve a várhatóan újabb rossz évet produkáló mezőgazdaság mellett a gyengélkedő ipari termelés növeli annak a kockázatát, hogy újra recesszióba kerül a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, miután a második negyedéves GDP adat már visszaesést mutatott - emlékeztetett.

Kiemelte: a nyugat-európai konjunkturális adatok továbbra sem mutatnak javulást, különösen a német gazdaság esetében, ahol a feldolgozóipari BMI június óta folyamatosan csökken, és lassan a Covid-válság idején mutatott mélypontot közelíti. Egyelőre tehát nem látszik a kiút az európai, és így a hazai ipari termelés vesszőfutásából.

Címkék:
gazdaság, válság, ipar, termelés, gdp, recesszió,