Meglepő lépés: Németország keresztbe tesz az EU-nak Kína miatt

Pénzcentrum2024. október 4. 09:28

Németország pénteken a kínai elektromos járművekre kivetendő európai uniós vámok bevezetése ellen fog szavazni - írja a Telex a Reuters nyomán.

Az Európai Unió kínai elektromos járművekre tervezett vámjainak bevezetése kapcsán új fejlemény látott napvilágot. A Reuters információi szerint Németország ellenzi a javaslatot, és a pénteki szavazáson nemmel fog voksolni. Ez jelentős fordulat, hiszen korábban, egy júliusi nem kötelező érvényű szavazáson még tartózkodott az ország.

A német álláspont megváltozásában vélhetően szerepet játszott az ipar nyomásgyakorlása Olaf Scholz kancellárra. A vámok bevezetésének megakadályozásához azonban az EU tagországainak legalább 65 százalékának ellenszavazatára lenne szükség.

Több jelentős európai ország, köztük Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország támogatja a vámok bevezetését, ami valószínűsíti a javaslat elfogadását. Az Európai Bizottság hangsúlyozza, hogy a vámok célja nem a kínai gyártók kiszorítása, hanem a verseny kiegyensúlyozása az európai piacon.

A német autóipar képviselői határozottan ellenzik a vámok bevezetését. Ennek hátterében állhat, hogy a német autógyártók eladásainak jelentős része, mintegy egyharmada Kínából származik. Az iparág attól tart, hogy a vámok bevezetése kínai megtorló intézkedéseket vonhat maga után.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ellenkezők táborát erősíti a német IG Metall szakszervezet is. Mind a szakszervezet, mind az autógyártók képviselői úgy vélik, a vámok nem javítanák az európai autóipar versenyképességét. Ez az álláspont összhangban van a német gazdasági érdekekkel, figyelembe véve az ország autóiparának jelentős kínai piaci jelenlétét.

Címkék:
európa, kínai, európai unió, németország, szavazás, autóipar, német, elektromos,