Durva válság jöhet Joe Biden elszólása után? Ez az egész világgazdaságot felboríthatja

Pénzcentrum2024. október 4. 15:45

Az olajárak jelentős emelkedést mutattak mutattak csütörtökön, miután Joe Biden amerikai elnök nyilatkozata fokozta a közel-keleti feszültségeket. A West Texas Intermediate nyersolaj ára 5,15%-kal, hordónként 73,71 dollárra emelkedett, míg a Brent típusú olaj 5,03%-os növekedéssel 77,62 dolláron zárt - jelentette a CNBC.

Korábban már írtunk arról, hogy egyre inkább az egekbe szöknek a világpiacon az olajárak.

Az amerikai nyersolaj ára csütörtökön ismét körülbelül 5%-kal emelkedett, ezzel zsinórban harmadik alkalommal zárt nyereséggel. Ennek oka az a félelem, hogy Izrael csapást mérhet Irán olajiparára, válaszul Teherán e heti ballisztikusrakéta-támadására. Csütörtök reggel újságírók megkérdezték Joe Biden elnököt, hogy az Egyesült Államok támogatná-e Izrael támadását az iráni olajlétesítmények ellen. Biden így válaszolt: „Jelenleg is folynak a tárgyalások erről.”

Daniel Ghali, a TD Securities vezető árupiaci stratégája szerint Biden megjegyzése volt az a katalizátor, amely az árakat felfelé mozdította. "A közel-keleti geopolitikai kockázatok valószínűleg az Öböl-háború óta a legmagasabb szinten vannak" - nyilatkozta Ghali az amerikai portálnak.

Szakértők szerint az OPEC+ jelentős tartalék kapacitással rendelkezik, ami egyelőre megakadályozza az árak elszabadulását. Bjarne Schieldrop, a svéd SEB bank vezető nyersanyagelemzője azonban figyelmeztetett: egy esetleges izraeli csapás az iráni olajiparra komoly kockázati prémiumot adna az olajárakhoz, és akár 200 dolláros hordónkénti árat is eredményezhet.

Címkék:
olaj, támadás, izrael, gazdasági válság, irán, olajár, ásványolaj, háború,