A szemünk előtt omlik össze a magyar gazdaság? Súlyos gondok jöhetnek a következő hónapokban

Pénzcentrum2024. október 4. 18:30

A magyar ipar augusztusban ismét gyengén teljesített, a havi termelési volumen 0,5 százalékkal csökkent, és az év/év visszaesés is jelentős volt. Az ipari ágazatok gyenge teljesítménye, különösen az exportkereslet hiánya és a belső piac nehézségei miatt a szektor várhatóan továbbra is visszafogja a gazdasági növekedést - mondta Virovácz Péter.

A júliusi stagnálást követően a magyar ipar augusztusban ismét gyengén teljesített. Havi alapon, szezonális és naptárhatással kiigazítva 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene 2024 nyolcadik hónapjában. Nem meglepő módon – ahogyan vártuk is – az egyik nyári hónap meghozta a visszaesést a teljesítményben - közölte Virovácz Péter, az ING Bank makrogazdasági elemzője.

Bár a nyarat megúszta a magyar ipar egy komoly nyári korrekció nélkül, a korrekció alacsony mértéke pont azt jelzi, hogy mennyire gyengék az alapfolyamatok a húzóágazatokban, amelyek leállása a nagy termelési volumen miatt szokott komoly kiesést okozni - hangsúlyozta a szakember.

Most viszont eleve gyenge ezen ágazatok teljesítménye. Hogy az év/év indexről is beszéljünk, az egy évvel korábbi alacsony bázis hatására a naptárhatással kiigazított adat 4,1 százalékos visszaesést mutat, ami kedvezőbb, mint az előző havi mutató. Az idén két munkanappal kevesebbet biztosító augusztus miatt a nyers adat sokkal kedvezőtlenebb képet fest.

- tette hozzá.

Összességében tehát még mindig kiábrándító képet látunk. Ezt erősíti, hogy a 2021. év átlagos havi teljesítményéhez viszonyítva az ipari kibocsátás volumene 3,9 százalékkal marad el napjainkban és ezzel el is értük a 2021. évi mélypontot.

A részletes adatokra még várni kell, de a KSH előzetes adatközlése hasonló ipari szerkezetről árulkodik, mint amit az elmúlt hónapokban láttunk. A négy legfontosabb ipari ágazat közül egyik sem lett kiemelve pozitív színben a közleményben. A kisebb súlyú alágazatok közül a vegyipar került említésre a növekedésre képes három szektor közül. Vagyis az élelmiszeripar, az autóipar, az akkugyártás és az elektronikai ipar képtelen a bővülésre. Ezen azonban aligha lepődünk meg, ismerve a globális folyamatokat.

A friss ipari felmérések, bizalmi indikátorok világszerte még mindig további gyengülést, jobb esetben stagnálást vetítenek előre. Persze ezen felmérések megbízhatósága még mindig erősen megkérdőjelezhető, de egyelőre a tényadatok nem igazán mondanak ellent ennek a borús képnek. Ráadásul az eurózóna feldolgozóipara több mint három évtizede nem látott mélypontot él át úgy, hogy közben mégsincs recesszió a régióban. A gyenge belső, a botladozó külső kereslet, a magas készletek és a geopolitikai feszültségek mind hozzájárulnak ehhez.

- fogalmazott a szakember.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Előre tekintve a külső keresletben jelenlévő strukturális problémák és a jövő évre vonatkozó mérsékelt fellendülési várakozások továbbra is fennállnak. Ebben a tekintetben tehát nehezen alapozhatjuk a magyar ipar rövidtávú fellendülésére táplált vágyat az exportkereslet berobbanására.

Nem véletlen, hogy a friss hazai felmérések is azt jelzik, hogy az iparvállalatok számára a növekedés legnagyobb gátja jelenleg a kereslet hiánya. Az exportrendelések esetében a rendelésállomány közel 29 százalékos elmaradást mutatott még júliusban. De a belpiacra termelő szektorok kilátásai sem biztatóak: a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok belföldi rendelésállománya 7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól

- tette hozzá.

Az alacsony hazai fogyasztói bizalom, az erős óvatossági motívum, a vállalatok lanyha beruházási hajlandósága pedig együttesen a belső kilátásokat is törékennyé teszi. Habár az év vége felé talán már javulhat annyit a belső kereslet, hogy legalább az ipar néhány területe képes lehet tartós növekedésre. Ez azonban kevés lesz az üdvösséghez. A magyar ipar 2024 egészében markánsan visszafoghatja majd a GDP-növekedést.

Ami a rövidebb távú kilátásokat illeti, a július-augusztusi adatok egyelőre nem sok bizakodásra adnak okot a harmadik negyedéves gazdasági teljesítmény kapcsán. Könnyen lehet, hogy egy újabb negatív meglepetés van készülőben, hiszen az ipar szinte borítékolhatóan visszafogja majd a gazdasági teljesítményt

- részletezte.

Címkék:
ksh, gazdaság, válság, adatok, termelés, statisztikák, gazdasági recesszió,