Kiszivárgott a kormány nagy keleti terve: valójában ezért választott minket a BYD

Pénzcentrum2024. október 3. 19:32

A hazai versenyképességben kiemelt szerepe van a járműiparnak, amely az európai gazdaság egyik fő pillére, ezért kulcsfontosságú az elektromosjármű-szegmenshez való alkalmazkodás - mondta Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Lóga Máté, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Makro Konferenciáján tartott előadásában rámutatott: Magyarországnak hangsúlyos célja, hogy hídszerepbe helyezkedve teret adjon a nyugati és keleti járműipari tudás fúziójának. Kitért arra, hogy a pandémia, az orosz-ukrán háború, és az energiaválság felerősítette Európa hosszabb ideje húzódó versenyképességi problémáit. A magyar kilátásokról kifejtette: az inflációs ráta már a jegybanki toleranciasávban van, a GDP-növekedés helyreállása a külpiacok, azon belül is elsősorban a német gazdaság gyengélkedése miatt azonban még várat magára.

A versenyképességben kiemelt szerepű járműiparról jelezte: 2035-től az EU országaiban kizárólag zéró emissziós új személygépkocsikat és kisteherautókat lehet majd forgalomba hozni. Az elektromos meghajtású járművek piaci részarányának sokéves növekedése lassult, a döntéshozók és az autógyártók katalizálhatják a szegmens további növekedését. A büntetővámok helyett a nemzetközi versenyben hisz a kormány - szögezte le. Magyarország kiemelt célja, hogy hídszerepbe helyezkedve teret adjon a nyugati és keleti járműipari tudás fúziójának. A beruházások jelentős része az EV-ökoszisztémához kapcsolódik, a bejelentett beruházásokkal az ország akkumulátorgyártási kapacitása az évtized végére öt és félszeresére nőhet. Ezzel a magyarországi gyártókapacitás a világon a negyedi legjelentősebb lehet.

Arra is kitért, hogy a kormány felülvizsgált kkv-stratégiájának célja a növekedésre képes vállalati kör szélesítése, értékteremtő képességének megerősítése. Az elektromos járműgyártás lehetőséget teremthet a magyar kkv-szektor mennyiségi (extenzív) szempontok mentén történő fejlesztésében - mutatott rá. Az előadását követő beszélgetésen Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója arra kérdezett rá, hogy a következő évben mi lehet a növekedés motorja. Lóga Máté szerint a fogyasztás, a beruházás, az export lehetnek a legfőbb összetevők. A magyar exportvárakozásokat a német gazdaság állapota határozza meg, az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a külpiacok talpra állnak.

Lóga Máté elmondta, a beruházásokban a következő 1-1,5 évben a kkv-kra terveznek fókuszálni, az uniós programokkal, a garanciaintézmények segítségével illetve a már meglévő programokkal. A lakossági fogyasztást visszavetette a járvány, a háború, és az energiaválság, ugyanakkor az óvatosság oldódását segíti a reálbérek dinamikus emelkedése - tette hozzá. Egerszegi Ádám, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese arra volt kíváncsi, hogy milyen programok várhatóak a kkv szegmensben, és milyen szerepe lehet a bankszektornak ebben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A programok jelentős részét már bejelentették - mondta válaszában az államtitkár, hozzátéve, hogy a kormány tőke, hitel és vissza nem térítendő támogatás nyújtásával tudja élénkíteni a beruházási kedvet. Jelentős szerepe van a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által nyújtott hitelgarancia programoknak is. A jövő évi növekedés az ideinél dinamikusabb lesz, ebben konszenzus van a gazdasági szereplők, nemzetközi hitelminősítők, és a kormányzat előrejelzései között - mondta Lóga Máté.

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) 13. alkalommal rendezte meg az üzleti élet egyik legfontosabb szakmai eseményét, a Makro Konferenciát. A félnapos konferencián a hazai gazdasági élet véleményformálói mellett a kormányzat és az MNB képviselői osztották meg gondolataikat a hazai üzleti előrejelzések mellett geopolitikai kilátásokról, Kína és Amerika gazdasági versengéséről, Európa jövőbeni szerepéről.

Címkék:
hitel, kkv, beruházás, európai unió, járműipar, erste bank, MBH Bank,