Kár tagadni, újra itt a tudatos forintgyengítés: nem véletlenül ugrott a szakadékba a magyar fizetőeszköz

Pénzcentrum2024. október 3. 09:44

A magyar gazdaság problémáinak kezelésének egyik eszköze a forintgyengítés. A Portfolio részletezte, milyen problémákat lehet ezzel pillanatnyilag orvosolni.

A magyar gazdasági modell egyik fő eleme, hogy a versenyképesség-teremtés, a gazdasági problémák kezelésének legjobb eszköze a forintgyengítés - írja a Portfolio miután a forint 400-as szint fölé került az euróval szemben.

A lap tételesen fel is sorolja, hogy mikor lehet alkalmazni ezt az eszközt.

  • Ha a magyar gazdaság pénzügyi válságba keveredik, jól jön egy kis forintgyengülés.
  • Ha épp nem futnak jól az exporttermékek a külpiacokon, akkor is lehet gyengíteni a forintot.
  • Ha az erőltetett bérnövekedést nem bírnák a vállalataink, gyengébb forinttal lehet helyrerakni az itthoni és külföldi piacokon elszenvedett versenyképesség-csökkenést.
  • Ha a gazdaságpolitika lépést téveszt, és borul a makroegyensúly, majd a forintgyengülés megment minket.
  • Ha a gazdaságot magas nyomás alá akarjuk helyezni, felélve egyensúlyi tartalékainkat, kiváló eszköz a forint gyengítése.
  • Ha félő, hogy a fentiek miatt tartósan magasabb infláció ki akar árazni minket a világpiacról, elkerülhetetlen, hogy hagyjuk leértékelődni a forintot.

Megjegyzik, egyszerűen egy régiós, konvergáló országnak nincs más választása, mint a devizája folyamatos gyengítése, a nemzeti vagyon, jövedelem leértékelése, ha sikeres akar lenni, ha szeretne a régió éllovas gazdasága lenni. Eközben, mint emlékezetnek, tegnap a zloty árfolyama új történelmi csúcsra ment a forinttal szemben.

Címkék:
árfolyam, euró, forint, gazdaság, versenyképesség, forintgyengülés, euróárfolyam, forint árfolyam,