Zöld az út az akkuhulladék-telepek előtt Magyarországon: így döntenek a helyszínekről, te akarsz a szomszédba?

Pénzcentrum2024. október 2. 14:31

A magyar Országgyűlés megkezdte egy új jogszabálytervezet általános vitáját, amely jelentős változásokat hozhat az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemek létesítésének folyamatában. Az economx.hu beszámolója szerint a törvényjavaslat lehetővé tenné Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter számára, hogy még az idei évben döntést hozzon ezen létesítmények helyszíneiről- tudósított a 24.hu.

A pénzügyi közvetítőrendszert érintő és egyéb törvények módosításáról szóló javaslatot Nagy Márton terjesztette elő. A tervezet egyik kulcsfontosságú eleme, hogy az iparügyekért felelős miniszter - jelen esetben a nemzetgazdasági tárcavezető - kapná meg a jogot az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemek helyszínének kijelölésére.

A jogszabály pontosan meghatározza az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzem fogalmát: olyan létesítmény, amely az elektromos meghajtású gépjárművekben használt ipari akkumulátorok, azok hulladékai, valamint az akkumulátorgyártás során keletkező hulladékok újrafeldolgozását végzi. A kijelölés öt évig lenne érvényes, és feltétele, hogy a helyszínen legalább egymilliárd forint értékű építési beruházás vagy kármentesítéssel egybekötött fejlesztés valósuljon meg.

A törvényjavaslat szerint a miniszter rendeletben állapítaná meg az üzemek helyszínét. A jogszabály a kihirdetést követő nyolcadik napon lépne hatályba, és a parlamenti tárgyalása várhatóan 4-5 hétig tart. Ez azt jelenti, hogy Nagy Márton akár még az idei évben döntést hozhat az akkubontó üzemek elhelyezkedéséről.

Az akkumulátorok újrahasznosítása és bontása a magyar kormány következő jelentős projektje lehet az akkumulátorgyárak fejlesztése után. A kabinet ezen a területen is ázsiai vállalatokkal tervez együttműködni, bár úgy tűnik, ezúttal nem kínai cégek lehetnek az elsődleges partnerek.

Nagy Márton augusztus végén egy vezető dél-koreai vállalat képviselőivel folytatott tárgyalásokat Budapesten az akkubontó projektről. Az egyeztetések arra utalnak, hogy a kormány számára sürgős prioritást élvez ez a kezdeményezés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelenleg is működnek akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemek Magyarországon, például a dél-koreai tulajdonú SungEl Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei létesítménye. Ez utóbbi azonban korábban környezetszennyezési problémák miatt ideiglenesen elvesztette működési engedélyét. Az eset rávilágított a lakosság és környezetvédő szervezetek aggályaira az ilyen jellegű ipari létesítmények potenciális környezeti hatásaival kapcsolatban.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

Címkék:
akkumulátor, gazdaság, üzem, feldolgozóipar,